Uber-Китай: китайці орендують парасолі, м'ячі та блендери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Uber-Китай: китайці орендують парасолі, м'ячі та блендери

Фондовий ринок
720
Спочатку з Китаю вигнали Uber, а потім в країні запустилася ціла хвиля сервісів, що переносять Uber-модель на найрізноманітніші сфери життя, пише NYT. Спершу це були велосипеди, тепер – м’ячі, тостери і парасольки. Такими темпами Китай може стати першою країною, де економіка спільного споживання дійде до абсолюту.
Утопічні сценарії малюють майбутнє, в якому оренда стане нормою, а володіння – розкішшю. Людство перейде до економіки спільного споживання не від бажання ефективніше витрачати кошти, а просто тому, що це стане єдиною можливістю отримати щось в користування.
Зараз така модель найактивніше розвивається в Китаї. Слідом за тим, як з країни був витіснений Uber, – його китайський бізнес викупила місцева компанія – почали з’являтися десятки стартапів, які намагаються перенести формат економіки спільного споживання на найрізноманітніші предмети побуту. Першим результатом стали мільйони райдшерингових велосипедів, які заповнили вулиці китайських міст. Слідом за цим Uber-модель все сильніше масштабувати і дробили: так з’явилися сервіси з оренди блендерів, парасольок і навіть баскетбольних м’ячів.
У довгостроковій перспективі купівля власного м’яча дешевша, але Сюй впевнений, що співгромадяни готові платити за зручність. Причиною розвитку шерінгових сервісів в Китаї експерти вважають надлишок грошей в китайській економіці при дефіциті хороших ідей. У минулому році венчурні фонди інвестували $31 млрд, на 1/5 більше, ніж роком раніше. Величезна частина цих грошей пішла на сервіси спільного користування, тому що інвестори натхнені успіхом деяких з них.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас