В I кв. 2017 зросли орендні ставки в столичних ТРЦ - JLL — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В I кв. 2017 зросли орендні ставки в столичних ТРЦ - JLL

Нерухомість
669
Максимальні ставки оренди на ринку якісних торгово-розважальних центрів (ТРЦ) Києва в січні-березні 2017 року збільшилися на 4,5% порівняно з аналогічним періодом 2016 року і досягли $815/кв. м на рік (без урахування ПДВ і операційних витрат), повідомляє консалтингова компанія Jones Lang LaSalle (JLL) в Україні.
“Зростання орендних ставок зумовлене відновленням споживчого ринку, збільшенням активності ритейлерів – як українських, так і міжнародних, а також зменшенням обсягу вакантних приміщень в торгових центрах на фоні нульового введення об’єктів”, – йдеться в прес-релізі JLL.
Згідно з ним, індивідуальні домовленості про фіксацію курсу долара, які спостерігалися в 2014-2016 роках, практично повністю поступилися місцем новим договорам оренди із зазначенням ринкової орендної ставки в іноземній валюті.
“У першому кварталі спостерігалися зростання попиту з боку локальних ритейлерів і відновлення активності іноземних торгових операторів, що поряд з відсутністю нового введення призвело до зниження частки вільних площ. Серед подій початку року варто відзначити відкриття першого в Києві магазину польського взуттєвого бренду ССС і першого в країні монобрендового магазину американської марки спортивного взуття і одягу Saucony”, – цитується в прес-релізі аналітик компанії JLL (Україна) Маріанна Ігнатьєва.
За її словами, розвиток в Україні продовжують як українські моно- і мультибрендові фешн-магазини Jasmine (Vovk, Marsee’s), так і іноземні (Ravin Jeans, Betty Barclay, Rinascimento, Springfield, LTB, LC Waikiki та ін).
Як зазначає JLL, частка вакантних площ в якісних ТЦ Києва в першому кварталі знизилася на 2,4 п. п. від рівня аналогічного періоду минулого року і склала 9,7%. Зменшення цього показника спостерігалося у всіх районах Києва, за винятком Дарницького та Деснянського, а найбільше зниження відбулося в Святошинському районі в результаті поступового заповнення ТРЦ Lavina Mall, введеного в кінці 2016 року.
За даними компанії, в січні-березні 2017 року в Києві не було відкриттів нових ТЦ, однак до кінця року очікується введення трьох торгових комплексів сукупною орендопридатною площею 48 тис. кв. м: ТЦ Smart Plaza (15 тис. кв. м), ТРЦ Rive Gauche, фаза 1 (22 тис. кв. м), «Ритейл Парк Петрівка», фаза 1 (11 тис. кв. м).
“Відсутність введення якісних торгових площ та поновлення планів розвитку ритейлерів дали можливість діючим проектам скоротити вакантність, якісно поліпшити пул орендарів, замінивши тих, що демонстрували низький оборот, і підвищити середню орендну ставку. Сьогодні власники ТЦ приділяють все більше уваги контролю за товарооборотом ритейлерів, порівнюючи ставку оренди з реальними продажами”, – зазначила керівник відділу торгових площ компанії JLL (Україна) Катерина Весна.
При цьому вона додала, що в нещодавно відкритих об’єктах нові договори з орендарями торгової галереї підписуються з фіксованим збільшенням ставки в перші два-три роки, так званим step up rent.
“За цей час торгові центри заповнюють наявні вільні площі, досягають прогнозної відвідуваності, що в результаті приводить до збільшення оборотів орендарів”, – резюмувала експерт.

Довідка Finance.UA:

  • Jones Lang LaSalle надає фінансові і комплексні професійні послуги в сфері нерухомості.
  • Портфель компанії з управління корпоративною нерухомістю до кінця 2015 року включав 372 млн кв. м нерухомості по всьому світу.
  • В цілому до кінця 2015 року компанія включала понад 280 офісів у 80 країнах світу. Штат її співробітників – понад 60 тис. осіб.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас