Рада закріпила право на освіту осіб з особливими потребами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада закріпила право на освіту осіб з особливими потребами

Казна та Політика
188
Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроект №6437 “Про внесення змін до закону “Про освіту” щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг”.
За документ проголосували 297 парламентаріїв.
У 2009 році Україна ратифікувала Конвенцію про права осіб з інвалідністю і взяла на себе низку зобов’язань, у тому числі щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на освіту. Ці документи базуються, зокрема, на принципах, що кожна дитина має унікальні особливості, інтереси, здібності та навчальні потреби та відповідно варто розвивати систему освіти в напрямку створення “школи для всіх” – школи, де особи з особливими освітніми потребами зможуть реалізувати своє право на освіту, в тому числі в умовах інклюзивного навчання.
Школи з такою інклюзивною орієнтацією дозволять створити належні умови для отримання освіти особами з особливими освітніми потребами з урахуванням їх індивідуальних потреб, а також повинні стати ефективним засобом забезпечення права таких осіб на освіту, сприяння розвитку її особистості, поліпшення стану здоров’я і якості життя, підвищення рівня участі в житті суспільства.
Що передбачено:
  • Право на освіту осіб з особливими освітніми потребами та надати їм можливість отримувати освіту у всіх навчальних закладах.
  • Право отримувати освіту безкоштовно в державних і комунальних навчальних закладах, незалежно від встановлення інвалідності”.
  • Також передбачається запровадити дистанційну та індивідуальну форми навчання; визначити поняття “особа з особливими освітніми потребами”, “інклюзивне навчання”.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас