НБУ готовий пом'якшити обмеження щодо відкриття коррахунків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ готовий пом'якшити обмеження щодо відкриття коррахунків

Казна та Політика
237
Національний банк України готовий скасувати обмеження, що передбачає відкриття банками прямих кореспондентських рахунків в іноземній валюті лише у країні походження цієї валюти, що дозволить українським банкам відкривати доларові коррахунки.
Про це заявив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко під час круглого столу в Києві.
“Чи допоможе зняття обмеження на відкриття кореспондентських рахунків? На мою думку, так. Приміром, якщо переключиться якийсь потік на Туреччину, то в кінцевому підсумку платежі також замкнуться на американському банку-кореспонденті”, – сказав він.
“Але якщо цей турецький банк генерує більш значну кількість платежів і є більш вагомим партнером для американського банку, то такі платежі пройдуть”, – пояснив Пономаренко.
Також він навів приклад, коли між країнами складаються двосторонні, експортно-імпортні торговельні відносини, і в такому випадку через один банк можуть йти розрахунки за поставлений товар в обох напрямках.
“Це обмеження не вирішить питання, але для когось знизить болючість проблеми. Тому я особисто підтримую це рішення. В НБУ це питання відпрацьовується. І в принципі, це завдання для банківських асоціацій – тиснути на НБУ і пропонувати це обмеження скасувати”, – додав Пономаренко.
Найбільшими гравцями в сегменті міжнародних розрахунків у доларах США є Deutsche Bank, Commerzbank і Bank of New York.
В даний час лоро-платежі невеликих українських банків обслуговує тільки Bank of New York, оскільки Commerzbank раніше припинив їх обслуговування, а в березні цього року Deutsche Bank відключив лоро-рахунки низки українських клієнтів.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас