Розроблено футболку, що стежить за інтенсивністю дихання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено футболку, що стежить за інтенсивністю дихання

Технології&Авто
423
Фахівці Університету Лаваля (Канада) створили розумну футболку, яка відстежує інтенсивність дихання. За задумом розробників, її можна буде використовувати для діагностики респіраторних захворювань або нагляду за людьми, які страждають на астму, синдром нічного апное або хронічну обструктивну хворобу легенів.
На відміну від інших методів вимірювання інтенсивності дихання, цей працює без жодних дротів, електродів або сенсорів, прикріплених до тіла людини, пояснює професор Юнес Мессаддек, керівник команди дослідників. «Футболка дуже зручна і не перешкоджає природним рухам. Наші випробування показали, що дані, зібрані нею, цілком надійні, незалежно від того, сидить, лежить, стоїть чи ходить пацієнт», — говорить він.
Ключовим елементом розумної футболки є вшита на рівні грудей антена з порожнього оптичного волокна з тонким шаром срібла на внутрішній стороні. Зовнішня поверхня волокна покрита полімером, що захищає його від впливів навколишнього середовища. Антена виконує подвійну функцію — сприймає і передає сигнал, який виникає під час дихальних рухів. Дані потім відсилаються на смартфон користувача або найближчий ПК.
Коли людина вдихає, розумне волокно відчуває збільшення окружності грудної клітки і повітря в легенях, пояснює Мессаддек. Ці зміни впливають на деякі резонансні частоти антени. Ось чому футболка не повинна бути тісною і впритул прилягати до тіла. Коливань, спричинених диханням, достатньо для того, щоб волокно отримало сигнал.
Для визначення носкості виробу винахідники відправили футболку в пральну машину. «Після 20 циклів прання у воді з миючим засобом антена все ще зберігала свої робочі якості», — сказав професор Мессаддек.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас