За чужими документами: українські банки фіксують за 2-3 шахрайські кредити за місяць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За чужими документами: українські банки фіксують за 2-3 шахрайські кредити за місяць

Кредит&Депозит
582
Бюро кредитних історій (БКІ) за місяць отримує 2-3 повідомлення від банків про шахрайські операції з кредитами.
Про це повідомив директор департаменту фінансово-кредитного аналізу Міжнародного бюро кредитних історій Самат Алданов.
Він уточнив, що банки просять видалити кредитні історії людини в БКІ, бо виявляють, що кредит був виданий за підробленими, втраченими або викраденими документами.
«Ще пару років тому подібних звернень не було взагалі, позаяк самі позичальники не цікавилися своїми кредитними історіями. Людина дізнається, що на ній «висить» чужий кредит, коли починаються дзвінки колекторів, або вона отримує відмову в новій позиці в банку через те, що на ній числиться непогашена раніше позика. Зараз громадяни починають піклуватися про свою кредитну історію, бо зріс попит на кредити», — зазначив Алданов.
Бюро кредитних історій частіше фіксували б випадки скасування шахрайських позик, якби банки в повному обсязі передавали всю інформацію про позичальників в БКІ.
Як розповів радник, колишній банківський юрист, а нині керівник практики банківського та фінансового права адвокатського об’єднання «Suprema Lex», Роман Оксанич, ще рік тому фінустанови передавали дані в БКІ вибірково, у неповному обсязі, нерегулярно або не передавали взагалі.
За його словами, дані навіть про злісних неплатників банки «розсекречують» не раніше ніж через 1-3 роки.
«З практики роботи у двох системних банках, можу сказати, що дані в БКІ не передавали взагалі. Хоча банки працювали з бюро кредитних історій. Система обміну інформацією про позичальників досі не налагоджена на належному рівні. Нещодавно перевіряв позичальника, у якого 4 роки прострочення. Даних про нього в БКІ не знайшов, а людина отримала нову позику в банку», — розповів Оксанич.
Небажання банкірів ділитися даними позичальників з БКІ юрист пояснив боротьбою за клієнтів. Коли економічна ситуація погіршувалася, банки не поспішали псувати репутацію позичальників в розрахунку на поліпшення його ситуації і відновлення погашень. Адже якщо його історію розсекретити, то людина «образиться» і не захоче бути клієнтом банку, який зіпсував його кредитну репутацію. Також банки бояться передавати дані про клієнтів (особливо порядних) через конкуренцію. Інакше інформація стане доступна банкам-конкурентам, які можуть забрати позичальників.
Як підкреслив Роман Оксанич, 99% випадків з видачею кредитів позичальникам-шахраям відбувається у випадку постійної або тимчасової втрати документів людиною.
«Таких шахрайських кредитів по одному банку не дуже багато. До 5 разів на рік видаються кредити за чужими документами. Зазвичай паспорт десь забувається або втрачається, і відразу ж після цього фіксується видача кредиту. Це виявляється при наступних внутрішніх розслідуваннях банків», — зазначив Оксанич.
В цілому, банкіри зазначають, що кожен восьмий кредит в Україні можна вважати шахрайським, хоч вони і видавалися за реальними документами одержувачів позик. Це ті позичальники, які беруть гроші в банку, заздалегідь знаючи, що гроші віддавати не будуть.
Віта Філонич
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас