Гліб Сегіда: податкова заблокувала рахунки. Шляхи вирішення проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гліб Сегіда: податкова заблокувала рахунки. Шляхи вирішення проблеми

Фондовий ринок
4116
Немало функцій покладено на контролюючі органи Державної податкової служби: від здійснення адміністрування податків, зборів, платежів до проведення перевірок згідно з Податковим та Митним кодексами України, Законом “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.
Однією з таких функцій є організація роботи та здійснення контролю за застосуванням арешту майна платника податків, що має податковий борг, та/або зупинення видаткових операцій на його рахунках в банку (19-1.1.22 ПК України).
Призупинення операцій за рахунком і електронних переказів грошових коштів відноситься до процесуальних способів забезпечення виконання рішення податкового органу про стягнення податку. Наявність подібного способу та його використання гарантує реальність виконання платником податку свого податкового боргу.
Призупинення операцій за рахунком, мабуть, є найбільш дієвим способом впливу на платників податків. Адже подібний захід може повністю зупинити діяльність організації.
Причини блокування
Операції за рахунком і переказ електронних грошових коштів зупиняються в таких випадках:
  • якщо платник податку не виконав у встановлені терміни вимоги податкового органу про сплату належних податків;
  • якщо платник податків-організація або платник податку – індивідуальний підприємець не подали до податкового органу податкові декларації протягом 14 днів після закінчення встановленого терміну;
  • при відмові платника податків подавати податкові декларації в податковий орган;
  • при недопущенні платником податку посадових осіб контролюючих органів до проведення документальних виїзних та фактичних перевірок;
  • у разі якщо платник податків, що має податковий борг, перешкоджає виконанню податковим керуючим своїх повноважень.
Рішення про зупинення видаткових операцій по рахунках і електронних переказів грошових коштів може бути прийнято тільки керівником (його заступником) податкового органу.
Причому Податковий кодекс відносить прийняття такого рішення до виключної компетенції того податкового органу, який надіслав платнику податків вимогу про сплату податку або вчинити інші дії, передбачені Податковим кодексом.
Банк зобов’язаний безумовно прийняти рішення податкового органу до виконання та негайно припинити переказ грошових коштів з рахунку свого клієнта-платника податків.
Податковий кодекс категорично забороняє банку відкривати платнику податків, щодо якого податковим органом прийнято рішення про призупинення операцій по рахунку нові рахунки. Порушення встановленої заборони утворює склад податкового правопорушення і є підставою для притягнення банку до податкової відповідальності. При цьому банк не несе відповідальності за збитки, що виникли у клієнта з причини призупинення операцій за рахунком.
Рішення про призупинення операцій по рахунку або електронних переказів грошових коштів платника податків скасовується податковим органом протягом двох днів з моменту подання платником податків документів, що підтверджують повне виконання податкового обов’язку або подання податкової декларації.
Як розблокувати рахунок
Після отримання рішення про зупинення операцій за рахунком платника податків є кілька варіантів подальших дій для зняття блокування.
Перший варіант найпростіший. Треба усунути причину блокування. Тобто, заплатити податок (пені, штрафи), або подати декларацію. У такому випадку податкова зобов’язана буде розморозити рахунок після одержання від платника податків документів, що підтверджують усунення причини блокування.
Тут треба враховувати, що реально блокування зніметься тільки після того, як рішення інспекції про зняття блокування отримає банк. Причому платник податків ніяк не може прискорити цей процес.
Другий варіант застосовується, якщо рахунок заблокований за несплату податку (пені або штрафу) і на рахунку достатньо коштів для погашення недоїмки. У такому разі платник податків може взагалі не робити якихось дій: банк на підставі рішення спише з рахунку необхідну суму, після чого рахунок протягом двох днів має бути розблокований.
Третій варіант використовується, якщо платник податків не згоден із законністю блокування рахунку. У такому разі рішення про призупинення операцій по рахунку потрібно якомога швидше оскаржити суді.
При цьому одночасно з заявою про визнання рішення про блокування незаконним, до суду подається заява про забезпечення позову. У ньому міститься прохання заборонити податковому органу призупиняти операції по рахунку до розгляду спору по суті.
А далі результат залежить від того, наскільки грамотно юрист зможе представити інтереси свого клієнта в суді, об’єктивних параметрів справи і швидкості роботи суду.
Гліб Сегіда, керуючий партнер юридичної фірми Pravovest
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас