Навіщо в Україну йдуть великі газові трейдери: до блокади чи до зростання цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо в Україну йдуть великі газові трейдери: до блокади чи до зростання цін

Енергетика
1373
На українському ринку природного газу намічається масштабний переділ. Створена влітку 2016 року компанія «Трафігура Україна» приступила до активних операцій в цьому сегменті – до початку весни вона виграла конкурентні торги за право постачати державній компанії «Укртрансгаз» технічний природний газ.
Цей ресурс необхідний для підтримки постійного тиску в українських магістральних газопроводах, які забезпечують з’єднання російської ГТС з газопроводами Центральної Південної Європи.
Поява в України великого і стабільного постачальника технічного газу відкриває вітчизняній владі шлях до заключного етапу реформи газової галузі.
Кому дістанеться українська ГТС
Реформа передбачає оренду або концесію транспортних активів української ГТС великими інвесторами. Орендарі почнуть використовувати свої потужності, щоб закуповувати для ЄС російський газ на східному кордоні України.
Нині європейський імпорт закуповується не на східному, а на західному кордоні нашої країни. Це дає в руки російського «Газпрому» зайвий козир для шантажу і погроз скорочення транзиту газу в разі «неправильної поведінки» влади України.
Без визначення стабільного джерела щорічної поставки понад 2,1 млрд куб м технічного газу, досягти всіх цих цілей Україні неможливо. Якщо ринок поставки газу для технічних потреб сформують спорадично мінливі дрібні постачальники, готувати ГТС до оренди буде важко.
Технічний газ – це такий же невід’ємний елемент її роботи, як компресори або підземні сховища газу. І якщо у «Укртрансгазу» не буде стабільного джерела такого ресурсу, і його інвестиційна привабливість, і ціна майбутньої оренди активів може знизитися.
Поряд з голландським торговим гігантом Trafigura, в конкуренції за право продавати «Укртрансгазу» технічний ресурс беруть участь кілька гравців подрібніше. У їх числі державна НАК «Нафтогаз України», «ЕСКО-ПІВНІЧ» групи Burisma Миколи Злочевського, а також «ЕРУ Трейдинг» Андрія Фаворова, яка виступає дилером французької газової корпорації Engie, і орендує у української держави Одеський припортовий завод.
Російський слід
Голландська Trafigura спеціалізується на торгівлі кольоровими металами, нафтою, вугіллям та іншими видами сировини. Виручка компанії в 2016 році склала $ 98,1 млрд і значно скоротилася з $ 133 млрд. В 2013 р через падіння світових цін на нафту.
Компанія ділить ринок світової торгівлі сировинними товарами з двома іншими лідерами. Це швейцарська Vitol, яка при спеціалізації на нафті і нафтопродуктах мала в 2016 році виторг в $153 млрд. ($168 млрд. в 2015 році). У списку і універсальний швейцарський трейдер Glencore, який при спеціалізації на зерні, кольорових металах, нафті й іншій сировині, мав виручку $152,9 млрд ($170,5 млрд. роком раніше).
На відміну від Trafigura, яка тільки виходить на український ринок, компанія Glencore працює у нас порівняно давно. Багато років вона була зосереджена тільки на українському аграрному секторі, розвиваючи глибоке партнерство з найбільшим українським агрохолдингом, компанією Kernel.
На інші сировинні ринки України компанія Glencore почала виходити в кінці 2016 р., купивши 19,5% акцій «Роснефти». За підсумками операції, трейдер, серед іншого, отримав від російської трубопровідної монополії «Транснефть» статус уповноваженого оператора поставок нафти через Україну в Угорщину і Словаччину.
Передача контролю над транзитом нафти через Україну мала пожежний характер, і була цілком виправданою. Віддаючи швейцарському трейдеру відповідальність за український нафтовий транзит, «Роснефть» вдало уникла ризику арешту свого майна України в разі початку судових позовів до РФ щодо компенсації за незаконне користування українськими активами, награбованими в Криму під час анексії.
Тепер якщо Київ всерйоз захоче від РФ компенсації, йому доведеться дуже довго шукати доступні для себе активи «Роснефти». Дуже схоже на те, що шанс швидкого судового нарахування платежів за незаконне користування експропрійованими активами в Криму хтось в українській владі в 2014-2016 роки ненавмисно або свідомо упустив.
Грошові санкції
Як і у випадку з виходом Glencore на ринок українського транзиту нафти, прихід Trafigura з ресурсами для транзиту газу через нашу країну безпосередньо пов’язаний з триваючою ескалацією відносин між Україною і РФ. З кожним етапом поглиблення цієї ескалації, зростає ризик оголошення США і ЄС повного або часткового міжнародного ембарго на закупівлі нафти у РФ.
За моделлю часткового ембарго, успішно апробованою стосовно Ірану, саме такі трейдери як Vitol, Glencore або Trafigura грають роль буфера між цілком легальними, і ризикованими «сірими» поставками сировини з заблокованих санкціями регіонів світу.
Досвід роботи цих спеціалізованих компаній-трейдерів з КНДР, Лівією та Іраном показав, що в разі посилення або ослаблення міжнародних санкцій, ці трейдери або їхні спільні підприємства отримують прибуток від політичних катаклізмів.
Крім варіанту з приходом в Україну в очікуванні посилення санкцій проти РФ, у виходу компаній Glencore і Trafigura на український ринок сировини можна знайти і більш просте виправдання: архаїчні реформи в економіці і шокова цінова терапія ринку дозволяє великим досвідченим трейдерам отримувати прибуток з подібної ситуації.
Як би там не було, якби перед Україною стояла тверда перспектива зниження цін на ринку нафтопродуктів або природного газу, великі трейдери навряд чи наважилися б приходити в ці сегменти.
Іван Петров
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас