Максим Пархоменко: про першочергові завдання, які стоятимуть перед новим головою НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: про першочергові завдання, які стоятимуть перед новим головою НБУ

Кредит&Депозит
376
Першочерговим завданням нового голови НБУ буде продовження раніше наміченої і сформованої монетарної політики. За останні кілька років за рахунок дій НБУ скоротилася кількість банків.
У цілому ринок став більш структурованим. Дрібні банки і банки з сумнівною структурою поступово виходять з ринку. В подальшому цей процес буде тільки посилюватися.
В майбутньому на ринку почнуть домінувати більш великі банки, більшість з яких буде сформовано за рахунок об’єднання дрібніших банків або поглинання їх більш великими організаціями. Цей процес буде проходити під наглядом НБУ і буде їм курируватися.
Не викликає сумнівів те, що процес таких змін затягнеться на кілька років. Не виключено, що за цей період не повториться доля Дельта банку і не сформується ще одна бульбашка, чого і повинен не допустити новий голова.
Другий момент. Після того, як зачистять банківський сектор і приведуть його структуру до світових практик – більшу його частину становитимуть великі державні банки.
І хоча банки під управлінням держави в думках українців вважаються досить надійними організаціями, яким можна довірити свої вклади, при цьому варто зазначити, що менеджмент часто не має належної компетенції в управлінні.
Це призводить до того, що показники банків не дотягують до цільових орієнтирів або банки починають переорієнтацію на споживче кредитування. І це при тому, що раніше займалися суто роботою з юридичними особами.
Додатковим елементом є державне гарантування вкладів, у зв’язку з чим викривляється ринок і конкуренція на ньому. Пред’являючи таку конкурентну перевагу, інші банки повинні покращувати свої умови, конкуруючи в нерівній грі.
У зв’язку з цим в подальшому НБУ буде змушений поступово позбавлятися державних банків, поступово приватизуючи всіх їх. Займатися цим процесом також буде новий голова.
Його завдання буде полягати в тому, щоб підібрати максимально грамотний менеджмент, який підготує державні банки до приватизації і зможе більш якісно організувати роботу організацій.
У подальшому сфера діяльності Центрального банку повинна обмежуватися суто монетарною політикою, а не регуляцією питань, якими займаються контролюючі органи – відмивання грошей банками, виведення капіталу з країни.
Важливим чинником буде лібералізація ринку і скасування валютних обмежень на зняття та обмін валют. Вже на сьогоднішній день НБУ розпочинає цей процес, розширюючи ліміти на зняття коштів і обсяг обміну валют. Новий голова повинен продовжити цей процес, повернувши банківську систему до нормальної роботи.
Додатковим завданням є початок запуску кредитування. Досягти цього можна тільки за рахунок створення твердої банківської системи і макроекономічної стабільності.
В цілому вважаю, що цей пункт буде одним з найважливіших у процесі реформи банківського сектора. Прискорити цей процес можна за рахунок зниження відсоткових ставок.
Останнім завданням я бачу лібералізацію ринку грошових переказів і електронних платіжних систем.
Ні для кого не секрет, що багато українців давно ними успішно користуються, але найчастіше в напівлегальному режимі. А це в свою чергу призводить до корупції у контролюючих органах, в процесі нагляду за організаціями, які займаються такою діяльністю.
Також варто відзначити, що НБУ повинен активно орієнтуватися на світові тренди, а саме криптовалюти. На сьогодні регулятор ігнорує ці події і забороняє будь-яку роботу з ними.
В цілому обсяг цього ринку вже оцінюється в мільярди доларів, і українці в тому числі є його частиною. Успішно функціонує досить велика кількість обмінників, які, попри заборону НБУ, успішно обміняють вам Bitcoin.
В реальності обмежити цю діяльність буде вкрай складно, тому більш правильний варіант буде її врегулювати і отримувати з цієї сфери податки.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас