Банки заощадять на вкладниках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки заощадять на вкладниках

Кредит&Депозит
743
Державні банки підтримали тренд зниження ставок за депозитами, який спостерігається у приватних банках. Це допомогло з початку року знизити середні ставки за вкладами на 1,6%. До кінця року прибутковість депозитів може впасти ще на 2-3%.
Держбанки досліджуються
Громадянам, які хочуть заробити на депозитах прибутковість вище рівня інфляції, буде непросто. Ставки по них продовжують падати. За даними індексу UIRD, з початку 2017 року середня ставка за річними гривневими депозитами для громадян у найбільших ощадних банках зменшилася на 1,6 процентних пункту і на 10 травня склала 15,87% річних. Зазначимо, що за весь минулий рік ця депозитна ставка впала на 3,76 п. п.
Тенденцію зниження вартості депозитів підтримали державні банки, які концентрують близько 60% всіх роздрібних вкладів у країні. Ще в лютому три роздрібні держбанки – ПриватБанк, Ощадбанк та Укргазбанк – одночасно опустили ставки за депозитами для фізосіб. В кінці квітня ПриватБанк анонсував чергове зниження ставок.
Але цього виявилося мало. У НБУ стверджують, що ставки депозитів у держбанках все ще невиправдано високі – близько 15,5% при 10,3% в деяких приватних банках. «У нас народ довіряє держбанкам часто менше, ніж комерційним установам, але все-таки розрив у 500 базисних пунктів між депозитною ставкою банку з іноземним капіталом і держбанку – це дивно. Держбанки навряд чи повинні задавати верхню частину діапазону ставок по депозитах», – заявив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб.
Синхронністю дій держбанків зацікавився Антимонопольний комітет, який почав у лютому дослідження можливої змови. Однак майже через три місяці АМКУ поки не зробив жодного висновку. «Наявна в комітеті інформація свідчить про те, що в цілому на ринку спостерігається зниження процентних ставок за депозитними вкладами фізичних осіб. На сьогодні поставлене питання (про можливу змову. – FinClub) досліджується із застосуванням комплексного підходу, в тому числі узагальнюється отримана інформація», – повідомили FinClub в прес-службі Антимонопольного комітету.
Уявна перевага
Держбанки можуть активніше знижувати ставки за депозитами і економити на процентних витратах, бо мають неконкурентні переваги перед комерційними установами – державну гарантію на всю суму вкладу. Юридично її мають тільки вкладники Ощадбанку. Вкладники Приватбанку та Укрексімбанку її так і не отримали, оскільки прийнятий парламентом відповідний закон президент Петро Порошенко не підписав.
Та акціонер – держава – в будь-якому випадку несе відповідальність за свої банки. «Згідно з законом про систему гарантування вкладів, учасниками та платниками внесків є всі банки, у тому числі й державні, за винятком Ощадбанку. Вклади гарантуються Фондом гарантування в рамках певної суми (до 200 тис. грн – FinClub) і власником банку, тобто державою, якій належить 100% пакет акцій», – говорить керівник департаменту заощаджень Приватбанку Андрій Шульга. ПриватБанк продовжує платити регулярні відрахування в Фонд, як і приватні банки.
Ставки продовжать падіння
Банкіри визнають, що в депозитній політиці звертають увагу на держустанови, а ставки по ринку продовжать падати. В цьому році швидкість їх зниження залежатиме від ситуації в економіці. «Зниження ставок залежатиме від темпів зниження інфляції, а також грошово-кредитної політики НБУ. З огляду на позитивний прогноз щодо інфляції на рівні 9,1% (плюс-мінус 2%) ми припускаємо, що зниження ставок за гривневими депозитами буде в межах 2-3% до кінця року, а по валюті ставки знизяться ще на 0,5-1,5% в залежності від терміну депозиту», – зазначає головний скарбник Альтбанку Наталія Жиленко.
«У разі відсутності додаткових макроекономічних факторів протягом поточного року ми зможемо спостерігати поступове зниження ставок за депозитами фізосіб в діапазоні 1-2% річних. Це пов’язано з поступовою стабілізацією ринку. Швидше за все, в короткостроковій перспективі банки будуть робити акцент на термінові депозити терміном три-шість місяців, до кінця року акцент зміститься на довгі гроші», – прогнозує в. о. директора з розвитку роздрібного бізнесу Альфа-Банку Олексій Пузняк.
Губарь Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас