Полювання на єдинорога. Як у Києві зняти квартиру без посередника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Полювання на єдинорога. Як у Києві зняти квартиру без посередника

Нерухомість
9986
Олена Дацко, яка переїхала з Донецька до Києва, називає ріелторів і пошук житла головним кошмаром її життя. Наприклад, посередники просто не приходили на заплановані зустрічі. “З чотирьох переглядів на два ріелтори просто не з’явилися”, — обурюється дівчина.
Її терпець урвався після того, коли черговий посередник знайшов для неї відповідну квартиру і після заселення взяв з Олени комісію — 50% від суми оренди за місяць. Коли обумовлений термін оренди добіг кінця, власник зажадав платити на 40% більше. Олена відмовилася збільшити орендну плату і з’їхала. Яке ж було її здивування, коли того ж дня оголошення про оренду цієї квартири знову з’явилося в Мережі з ціною на 20% нижчою, ніж вимагали з неї. Оголошення розмістив той же посередник, що здавав їй житло. “Ти відмовляєшся, з’їжджаєш, ріелтор знижує ціну, здає, отримує свої гроші!” — обурюється Олена. Після цього випадку вона вирішила шукати житло безпосередньо у господарів.
Специфіка професії
Небажання платити посереднику комісійні в розмірі 50-100% від вартості житла — не головний мотив орендарів самостійно зайнятися пошуком житла. Щоб знайти підходящий варіант, доведеться зробити сотні дзвінків і відсіяти десятки явно невідповідних варіантів.
Ріелтори з досвідом погоджуються з тим, що орендарі наважуються на самостійний пошук квартири в основному через низький професіоналізм переважної більшості посередників. “На ринку нерухомості працює 80-90% непрофесіоналів. У них просто немає розуміння, що потрібно сконцентруватися на інтересах клієнта. Якщо клієнт буде задоволений якістю послуги, то з задоволенням заплатить комісію, плюс дасть рекомендації, а в нашій діяльності це дуже важливо”, — говорить експерт у сфері нерухомості в АН New Realty Group Олег Штанько.
У США ріелторами можуть вважатися тільки члени Національної асоціації ріелторів (National Association of Realtors). В Україні ріелторами традиційно називають усіх посередників, що допомагають продати або здати нерухомість. При цьому, як уже йшлося, найчисленнішу верству становить досить різношерста публіка. В одному і тому ж агентстві можуть працювати як кваліфіковані, так і абсолютно безграмотні люди. “Новачок цікавиться параметрами і бюджетом. Професіонал встановлює контакт з клієнтом. Якщо ви спілкуєтеся з ріелтором вперше, зверніть увагу, які питання він ставить вам. Якщо він запитує у вас про параметри, район і інші характеристики, ви натрапили на дилетанта. Професіонал в першу чергу познайомиться з вами, виявить вашу потребу, бо він добре знає ринок і зможе вам запропонувати варіант, який вам підійде”, — радить Штанько.
Масове невдоволення орендарів якістю наданих їм послуг ще більше заплутує ситуацію. “В сегменті оренди дуже трудомісткий і кропіткий процес пошуку відповідного варіанту квартири. Потенційні орендарі найчастіше ускладнюють його, звертаючись відразу до декількох ріелторів, ще й продовжуючи самостійно шукати квартиру. В результаті у ріелтора немає впевненості в тому, що він отримає оплату за виконану роботу. Тому він пропонує вибрати квартиру тільки з тих варіантів, які є у нього в роботі”, — пояснює прагнення деяких ріелторів пропонувати клієнтові не те, що він шукає, а те, що є, керівник агентства нерухомості Ideal Rielt Group Денис Колесник.
Посилює проблему і велика кількість шахраїв на ринку житла. Шахрайських варіантів допоможе уникнути перевірка фото квартири через Google. Якщо фото є на багатьох інших сайтах, в тому числі зарубіжних, швидше за все, ви спілкуєтеся з шахраєм. Також має насторожувати, якщо квартира надто вже хороша для озвученої ціни. Крім того, у телефонній розмові варто питати про деталі, які важко придумати на ходу — про стан вікон і дверей, кухонної техніки, наявність лічильників і т. п. Потрібно уточнити і те, чи готовий господар пред’явити документи на власність, квитанції про оплату послуг ЖКГ (їх дуже рідко підробляють).
Звісно, не можна давати ніяких грошей до укладення договору з власником житла. Платний перегляд, аванс, передоплата, а також “гроші на дорогу з дачі, щоб не даремно кататися” — це напевно шахрайство.
Ми якось самі
Зняти квартиру без посередника в Києві реально. Хоч треба бути готовим до того, що процес буде тривалим і нелегким. Простий приклад — навіть якщо власник житла з якихось причин хоче здати квартиру без посередників, недобросовісні ріелтори без його відома розміщують численні оголошення зі своїми телефонами про здавання цієї квартири. Сподіваються, що коли вони приведуть клієнта, вдасться домовиться “на місці”.
Тому найочевидніший варіант — пошук житла на сайтах нерухомості з фільтром “без посередників” або “від господарів” — може привести до прямо протилежного результату. Як пояснюють професіонали, включення цієї опції відсіває в першу чергу оголошення чесних ріелторів, які зареєстровані на сайтах як агентства. У підсумку серед відібраних оголошень буде багато пропозицій від недобросовісних посередників і шахраїв, які вдають із себе господарів.
Набагато більше шансів вийти безпосередньо на власників на спеціалізованих сайтах оренди житла без посередників, наприклад, The Locals і Dwell. Творці таких ресурсів обіцяють ручну модерацію оголошень, жорстку систему реєстрації та перевірку користувачів, використання “чорних списків”. Слабке місце — дуже мало варіантів. Тобто спробувати щастя тут варто, але занадто розраховувати на успіх не доводиться.
Варто спробувати знайти підходящий варіант і в спеціалізованих групах в соцмережах. Найпопулярніші з них містять у назві словосполучення “ріелтори — зло” або “без посередників”. Тут роль фільтра виконує сама спільнота. В коментарях йде деколи дуже жваве обговорення об’єктів і умов оренди. Втім, будь-яких гарантій того, що вам тут не попадеться шахрай, теж ніхто не дасть. Зловмисники створюють фейкові акаунти, використовують чужі фотографії та публікують оголошення в тому числі і в таких групах.
Обов’язково потрібно розмістити пост про те, що ви шукаєте квартиру, на своїй сторінці в Facebook, а також зробити розсилку своїм друзям. Сарафанне радіо дійсно працює, і багато користувачів пишуть, що після поневірянь по сторонніх оголошеннях вони знайшли собі житло саме через знайомих у соцмережах.
Щоб пошук був успішним, варто оформити своє оголошення у вигляді картинки. Зробити її найпростіше за допомогою спеціального сервісу ЛУН.Сусіди. Додатково варто придумати цікавий текст оголошення, якому захочеться поставити лайк.
На закінчення корисно згадати ще про одну рекомендацію експертів. За твердженнями учасників ринку, орендарі часто переоцінюють свої фінансові можливості і вже через два-три місяці змушені шукати нове житло. Щоб не займатися поверненням депозиту, не втрачати час на пошуки, а також уникнути стресу від переїзду, спочатку варто ретельно проаналізувати свій бюджет за останні місяці та визначити суму, яку можна відносно безболісно платити за оренду квартири.
Дмитро Крутиков
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас