Британські біоінженери створили протез руки з вбудованою камерою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британські біоінженери створили протез руки з вбудованою камерою

Технології&Авто
509
Дослідники з Університету Ньюкасла розробили роботизовану «руку, яка бачить». Вона здатна розпізнавати об’єкти прямо перед собою і взаємодіяти з ними приблизно в десять разів швидше, ніж звичайні біонічні протези.
Роботизований протез, розроблений вченими, оснащений вбудованою камерою, яка робить знімок розташованого прямо перед нею об’єкта, оцінює його розмір і форму за допомогою штучного інтелекту і потім повідомляє «руці», які рухи потрібно зробити, щоб взяти цей об’єкт. Така камера може бути встановлена на будь-який протез і коштує близько £99, пише Science Daily.
«Використовуючи комп’ютерний зір, ми розробили біонічну руку, яка може діяти автоматично – по суті, як справжня рука: користувач може взяти чашку або бісквіт, всього лише простягнувши протез руки і направивши камеру в потрібну сторону», — говорить Кіануш Назарпур, старший викладач кафедри біоінженерії Університету Ньюкасла і один з авторів дослідження
Сучасні біонічні протези управляються за допомогою міоелектричних сигналів — електросигналами м’язів на шкірі ампутованої кінцівки. Однак для того, щоб навчитися ними користуватися, потрібно багато практики, концентрації і часу, говорить Назарпур. І навіть після цього штучна кінцівка зазвичай сприймається пацієнтами як дуже повільна і незграбна, особливо якщо порівнювати її зі справжньою рукою.
Британські біоінженери створили протез руки з вбудованою камерою
Для того, щоб «рука, яка бачить» могла самостійно визначати, які рухи потрібно зробити, щоб взяти той чи інший об’єкт, вчені показали їй безліч предметів різних форм і розмірів і навчили робити рухи чотирьох видів. У результаті, використовуючи нейромережі, дослідники добилися того, щоб роботизована рука могла без перешкод брати предмети, які ніколи до цього не бачила.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас