«Королі електрокарів»: хто складає конкуренцію Tesla Motors — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Королі електрокарів»: хто складає конкуренцію Tesla Motors

Технології&Авто
2322
Намагання обійти Tesla Motors, світового лідера з виробництва електромобілів, змушують конкурентів робити свої моделі більш автономними, далекобійними, потужними і швидкими. Не у всіх це виходить, але у світі з’являється все більше цікавих і перспективних електрокарів, здатних створити серйозну конкуренцію автомобілям Ілона Маска.
Все більше моделей і виробників
Автомобілі на електричній тязі впевнено стають важливим трендом світової автоіндустрії. Великі виробники традиційних авто активно підключилися до виробництва електромобілів, активно освоюючи новий для себе ринок.
Переорієнтуватися на виробництво автомобілів з електричним двигуном змушують закони і споживач.
Так в 2025-2030 роках більшість країн Євросоюзу планують відмовитися від двигунів внутрішнього згоряння. Головною альтернативою бензиновим двигунам стають електрокари. Та й серед споживачів електромобілі стають все більш затребуваними. Щороку ринок електромобілів зростає на 50% і більше. За результатами 2016 року кількість електромобілів у світі перевищила 2 млн.
Лідером з випуску електрокарів залишається Китай, контролюючий 43% усього світового виробництва. У першу трійку країн-виробників також входять Німеччина – 23% світових продажів, і США – 17%.
Продаж китайських автомобілів збільшився на 85% порівняно з минулим роком. Реалізація в Євросоюзі зросла на 13%, абсолютним лідером на континенті стала Франція, де приріст продажів збільшився на 90%. Зростання продажів в США становить 36%.
«Королі електрокарів»: хто складає конкуренцію Tesla Motors
Tesla стала найдорожчою автомобільною компанією США
Ринкова капіталізація Tesla Motors в квітні 2017 року перевищила 51 млрд доларів, що дозволило їй обійти за вартістю General Motors і стати найдорожчою автомобільною компанією в США. Раніше капіталізація Tesla перевищила вартість Ford Motors і відсунула Ford на третій рядок найдорожчих американських автовиробників.
Хто кидає виклик Tesla?
Фактично зараз Tesla задає тон у сегменті електрокарів і є орієнтиром для конкурентів. На думку американських експертів, Tesla асоціюється з оптимізмом, почуттям свободи, викликом і купою інших емоцій, що буде важко повторити іншим компаніям. Модель Tesla S стала лідером з продажу в 2016 році, продано 51 тис. машин. Tesla X також увійшла в ТОП-10 найбільш продаваних електрокарів, продажі за рік становлять 25,4 тис.
«Королі електрокарів»: хто складає конкуренцію Tesla Motors
Але і конкуренти також не стоять на місці. Зростання продажів автомобілів Tesla в 2016 році становило всього 2%, що дало можливість іншим виробникам поліпшити свої позиції. За рівнем продажів до Tesla S впритул наблизився Nissan Leaf, чому сприяли збільшена ємність батарей і рекордний рівень реалізації в Японії і Франції. Зростання продажів забезпечується і завдяки широкій впізнаваності й популярності моделі. Починаючи з 2011 року, продано понад 260 тис. електромобілів Nissan Leaf. У 2017 році планується випуск оновленої моделі Nissan, зі збільшеним удвічі запасом ходу.
Китайський BYD Tang посів третє місце з продажу, показавши зростання реалізації на 71% за рік. Ця модель стала найбільш продаваним гібридом в Китаї.
Помітно поліпшив свої позиції Chevrolet Volt, показавши зростання продажів 67%, продано понад 28 тис. машин за рік.
А ось Mitsubishi Outlander PHEV значно погіршила свої позиції, допустивши річне зниження продажів на 38% і опустившись з третього на п’ятий рядок за рівнем реалізації. Одна з причин – скасування субсидій при купівлі електромобілів в Голландії, що зробило помітний вплив на рівень продажів авто.
BMW i3 зберегла свої позиції на рівні попереднього року.
«Королі електрокарів»: хто складає конкуренцію Tesla Motors
Китай – лідер виробництва електрокарів
Компанія BYD – лідер з виробництва в Китаї, частка продажів компанії близько 30%. Завдяки своїм двом гібридам Qin і Tang, і електрокарам EV300, e5, e6, Denza, рівень продажів BYD перевищив 102 тис. авто. З таким показником BYD став найбільшим у світі виробником легкових електромобілів.
«Королі електрокарів»: хто складає конкуренцію Tesla Motors
Tesla займає другий рядок за рівнем продажів завдяки моделі Х, що забезпечила зростання реалізації на 54% в порівнянні з попереднім роком. А ось VW опустився на третю позицію за кількістю реалізованих авто. BMW забезпечила собі 4 місце за рахунок впровадження гібридних моделей в більшості вироблених лінійок авто, що і забезпечило приріст продажів.
В цілому китайські виробники займають понад 40% продажів електромобілів і гібридів. Для порівняння, у Tesla цей показник у 4 рази менший.
«Королі електрокарів»: хто складає конкуренцію Tesla Motors
Зростання продажів електромобілів у 2017 році продовжиться
За результатами 2016 року приріст продажів електромобілів і гібридів склав 42%, що виявилося трохи нижчім за прогноз через зниження рівня реалізації авто в Китаї.
Незважаючи на деяке падіння попиту з боку китайських покупців, очікується, що збільшення продажів в 2017 році складе близько 1,1 млн, або понад 40%.
Підштовхнути інтерес до купівлі електрокарів допоможе вихід нових, більш доступних моделей з великим запасом ходу – Tesla Model 3, оновлених Chevrolet Volt і Nissan Leaf. Частка електромобілів збільшиться до 65%, а ось кількість гібридів продовжить знижуватися, опустившись до рівня 35%.
В цілому продажі електрокарів становитиметь близько 1,3% від загальних продажів легкових автомобілів в світі. Понад 90% реалізованих електромобілів припадають на Китай, Євросоюз і США. На решту світу припадає не більше 10% продажів. У поточному році ця тенденція не зазнає істотних змін.
У світі парк автомобілів нараховує понад 1,4 млрд машин, і в короткий термін замінити їх на екологічно чисті неможливо. Крім того, потрібні значні вкладення у розвиток інфраструктури, що далеко не всім країнам по кишені.
Таким чином, можна спрогнозувати, що в найближчі роки активне впровадження електромобілів буде відбуватися переважно в розвинених країнах, розрив з більшою частиною країн, що розвиваються, продовжить збільшуватися.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас