Григоришин розповів, що може забезпечити Україні енергетичну незалежність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Григоришин розповів, що може забезпечити Україні енергетичну незалежність

Енергетика
1649
Український бізнесмен Костянтин Григоришин вважає необхідним перехід українських споживачів на електричні теплопостачання.
«Електрика прогресивніша, оскільки, по-перше, потрібні тільки дві складових інфраструктури – електричні мережі і водопостачання. Тобто ми економимо на інвестиціях в теплові і газорозподільні мережі », – сказав Григоришин.
Він нагадав, що Німеччина ухвалила стратегію за 20 років повністю перейти на електричне теплопостачання.
«По-перше, вам треба до оселі вести на одну інфраструктуру менше – досить електрики і води. По-друге, перевага електрики в тому, що її набагато простіше регулювати, а це приводить до суттєвої економії, не менше 30%. По-третє, втрати в електромережах набагато менші, ніж у теплотрасах. В електромережах 5-6% в розвинутих країнах, 20% в Україні, в теплотрасах ж в Україні до 50%, і навіть якщо зробити ідеально, то буде 30%», – сказав бізнесмен.
Він зазначив, що для реалізації цього проекту необхідні інвестиції в обленерго для модернізації підстанцій.
«Проблема не у мережах усередині самих будинків, а в підстанціях, тобто в обленерго, тому що їхні потужності не призначені для того, аби всі раптом взяли і 3 кВт собі включили, – ось тоді все зупиниться», – сказав Григоришин.
Відповідно до його розрахунків, протягом 10 років треба в мережі інвестувати близько $7 млрд, щоб перевести підстанції на триступеневу модель і вирішити проблему низьковольтних мереж.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас