За витратами українців встановлять тотальне стеження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За витратами українців встановлять тотальне стеження

Особисті фінанси
1429
Гаманці українців візьмуть під контроль. Кабмін планує вже до кінця 2017 розробити законопроект про введення загального декларування доходів громадян і податковий контроль витрат фізосіб непрямими методами. Про це йдеться в затвердженому нещодавно пріоритетному плані дій уряду на цей рік.
Автор статті вирішив з’ясувати, що насправді означає ця ініціатива і як будуть перевіряти українців.
Опитування сусідів
Введення загального декларування прописано в меморандумі з МВФ. Плюс – Фонд вимагає від уряду суттєво зменшити кількість громадян, які отримують субсидії (зараз це 43% українських сімей) і декларації в цьому можуть істотно допомогти.
Експерти вважають, що ці пункти пов’язані і однією з головних цілей поголовного обліку доходів громадян є якраз виявлення тих, хто отримує їх, на думку, уряду, незаслужено.
«На основі методики непрямої оцінки домогосподарств можна буде штучно позбавляти прав на субсидії багатьох громадян. Зокрема, мають будинки в сільській місцевості, відносно дорогі авто та ін», – вважає керівник аналітичного центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов.
Відносно «підозріло багатих» українців можуть навіть почати проводити негласні оперативні дії. Тобто, збирати інформацію будуть не тільки з поданих декларацій, а й з інших джерел: розпитувати сусідів, зіставляти доходи і витрати, загалом, аналізувати все, що теоретично може викликати підозри.
«Поки ці критерії не зрозумілі. Але слід розуміти, що збирати дані про людину можна лише тоді, коли щодо неї ведеться слідство, з дозволу суду. Просто так це робити прямо забороняє конституція. Разом з тим, не виключаю зловживання і корупційну підоснову в цьому питанні», – каже економічний експерт Віктор Скаршевський.
Перевірять онлайн-банкінг
Контролювати доходи і витрати громадян також має допомогти і не так давно націоналізований ПриватБанк. Адже разом з банком, держава отримала величезну базу даних, за допомогою якої можна стежити за тим, хто що купує, скільки коштів накопичено на рахунках, які той чи інший громадянин має доходи, який номер телефону прив’язаний до карткового рахунку та де він знаходиться, ip -адреса і т.д.
На думку експертів, в першу чергу, від введення загального декларування постраждають фізичні особи-підприємці, а також представники середнього класу, у яких ще залишилися гроші, і які державні органи спробують відібрати офіційно або корупційним шляхом.
У той же час, кажуть експерти, компанії, які виводять щорічно близько $10-15 млрд в офшори, уряд не чіпає. Більш ласим шматком пирога для влади на сьогоднішній день є більше $60 млрд, які українці ховають від податкових органів у себе «під матрацом».
Що б дістати їх, уряд може навіть піти на створення нових органів в складі фіскальної служби. Але, на думку експертів, такі кроки ні до чого не приведуть. Чи не буде і додаткових надходжень до держбюджету, яких так чекають чиновники. Адже новостворені антикорупційні органи працюють упівсили, а без контролю не буде і результату.
«Які б методи не застосовувалися для посилення тиску на громадян, поки не будуть створені умови, коли людині простіше буде заплатити податок і повернути кошти з-за кордону, цей інструмент не запрацює. В Україні фактично немає захисту прав власності, а система кримінальної юстиції працює на рейдерські захоплення. В таких умовах може процвітати тільки тіньова економіка, але ніяк не легалізація доходів громадян», – зазначив заступник голови ВГО “Правозахисна організація “Спільна мета” Святослав Дубина.
Коли запрацює
Як би там не було, майбутній законопроект поки тільки в розробці і багато в ньому ще може додатися або змінитися.
За прогнозами експертів, загальне декларування доходів і витрат може з’явиться в Україні не раніше 2019 року. До кінця цього року уряд планує лише розробити і подати проект закону в парламент.
«Шанси на те, що загальне декларування буде введено раніше, ніж з 1-го січня 2019 року, вкрай малі. Навіть якщо документ не «застрягне» в уряді, то парламент зможе його роздивитися не раніше лютого 2018 року. Уже зараз ідея загального декларування викликає багато питань і великі побоювання у депутатського корпусу, тому шанси на те, що законопроект буде прийнятий вчасно, вкрай малі», – зауважив Андрій Золотарьов.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас