Розроблено технологію контролю діабету за допомогою смартфона — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено технологію контролю діабету за допомогою смартфона

Технології&Авто
678
Штучні клітини, якими можна керувати за допомогою смартфона, допомогли зберегти нормальний рівень цукру в крові мишей, що страждають від діабету, пише ScienceDaily з посиланням на Американську асоціацію сприяння розвитку науки.
Понад 415 мільйонів людей в усьому світі живуть з діабетом. Щоб контролювати рівень цукру в крові, їм доводиться регулярно вводити собі дози інсуліну. Незабаром діабетики можуть бути позбавлені такої неприємної рутини: вченим вдалося на генетичному рівні спроектувати справжні «живі ферми» з людських клітин, які ефективно виробляють і поставляють в організм гормони і сигнальні молекули. Однак більшість синтетичних біологічних схем не володіє таким же ступенем чутливості і точності, як цифрові датчики.
Об’єднуючи живі тканини і технології, керівник проекту Цзявей Шао і його команда створили керовані клітини, які продукують інсулін при освітленні дальнім червоним світлом (хвилі тієї ж довжини, яку випромінюють лампи для терапії та інфрачервоні сауни). Дослідники помістили клітини в гідрогелеву оболонку, що містить червоні світлодіодні лампи з бездротовим живленням (HydrogeLED), які можна вмикати і вимикати зовнішнім електромагнітним полем.
Імплантація світлодіодів HydrogeLED під шкіру мишей з діабетом дозволила Шао і його колегам дистанційно упраляти дозами інсуліну, що виділяються в організм через додаток на смартфоні. Вони не тільки закодували алгоритми управління смартфоном, але і змогли впровадити штучні клітини, що виробляють інсулін, без будь-яких «перехресних перешкод між природними сигнальними процесами клітин організму.
Далі вчені взяли отриману органічну систему під контроль за допомогою глюкометра з підтримкою Bluetooth, що забезпечує миттєвий зворотний зв’язок між терапевтичними клітинами і діагностичним пристроєм. В результаті «пілотного» експерименту дослідникам вдалося підтримувати стабільні значення рівня глюкози в крові тварин-діабетиків протягом декількох тижнів.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас