Вчені створили гнучкий акумулятор на основі цукру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили гнучкий акумулятор на основі цукру

Технології&Авто
344
Гнучкі акумулятори зараз є трендом не менше, ніж гнучка електроніка та екрани. Деякі компанії вже розробляють свої прототипи, але вчені з Техаського університету в Остіні змогли розробити версію акумулятора на основі оксиду графену і полімеру, а шаблоном для електродів став банальний шматочок цукру.
Вчені створили гнучкий акумулятор на основі цукру
Відзначається, що створений в результаті акумулятор може бути багаторазово розтягнутий на 50% без пошкодження. Це було продемонстровано за рахунок пов’язки (див. малюнок нижче), на якій закріпили акумулятор і світлодіод. Навіть після численних розтягувань контакт не переривався.
Вчені створили гнучкий акумулятор на основі цукру
Технічно методика створення таких акумуляторів є новою. Для отримання пористої і одночасно гнучкої структури розробники використовували цукор і полімер. Спочатку кубик цукру помістили в розчин прекурсорів для синтезу полідиметилсилоксану. Після того, як цукор вбирав в себе розчин, його помістили в піч з температурою 120℃, а потім промили водою. У результаті цукор розчинився і залишив після себе затверділий губчастий полімер, що за структурою відповідає вихідному кубику цукру.
Для надання полімеру провідних властивостей, його помістили в розчин оксиду графену в деіонізованій воді і кілька разів віджали, щоб розчин заповнив всі пори в губці. Оскільки оксид графену є непровідним, губку обробляли парами йодоводню для отримання відновленого оксиду графену. Щоб перетворити електроди на катод і анод, на них нанесли VOPO4 і твердий вуглець, відповідно. Як електроліт було вирішено використовувати полімерний натрій-іонний гель-електроліт у вигляді прозорої гнучкої пластини.
За матеріалами:
Технот
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас