З СБУ можуть стягнути мільйони - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З СБУ можуть стягнути мільйони - юрист

Казна та Політика
898
Компанії, що постраждали від незаконних обшуків і вилучення техніки СБУ, можуть відсудити у силовиків мільйони, розповів керуючий партнер адвокатського об’єднання “Suprema Lex”, адвокат Віктор Мороз, коментуючи проведення обшуків в інвестиційній компанії Dragon Capital.
«У компанії такого рівня повинні бути дуже жорстко прописані умови про конфіденційність інформації. Сама компанія і кожен клієнт може подавати до суду. У вітчизняній практиці є кілька судових рішень, за якими за розголошення інформації стягувалося по 1,5-2 млн. грн. Це було 4-5 років тому», – розповів адвокат.
Як нагадав адвокат, фізичне вилучення серверів заборонили ще в 2014 році, внісши відповідні зміни до Кримінального Кодексу. Вилучення допускається лише за наявності доказів, що не інформація на сервері, а сервер був використаний для злочину. «У всіх інших випадках поліція, СБУ, інші правоохоронні органи можуть списувати і вивчати тільки окрему інформацію», – додав адвокат.
Ще одним приводом для оскарження дій СБУ названо порушення службою безпеки зони допустимого впливу, оскільки перевірки бізнесу не входять до компетенції силовиків.
«Їхня сфера – це тероризм, держзрада. В КК є чіткий перелік, який визначає, що у підслідності СБУ. Навіть проводилися загальні збори всіх відомств, де їм намагалися донести як законодавчо розмежовані сфери повноважень. Але вони останні 3 роки втручаються в сферу поліції і прокуратури», – наголосив Віктор Мороз.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас