Відкат у промисловості: невисоке зростання в 2016 р. змінилося зниженням виробництва в I кв. 2017 р. (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкат у промисловості: невисоке зростання в 2016 р. змінилося зниженням виробництва в I кв. 2017 р. (інфографіка)

Казна та Політика
1249
В останні дні уряд браво рапортує про хід виконання Програми діяльності Кабміну в 2016 р. та про підсумки за перший рік своєї роботи. З позитивних новин – 3% приріст у сегменті переробної промисловості.
Центральний держорган вже встиг прийняти план першочергових заходів на наступні 3 роки. При цьому уряд заявляє, що особливу ставку робить на розвиток вітчизняної промисловості. У квітні під головуванням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана відбулося навіть перше засідання Національного комітету з промислового розвитку, створеного ще восени минулого року.
Однак всупереч вербальним запевненням уряду про те, що Україна вже «вийшла на економічне зростання», а 2017-2020 рр .. можуть взагалі ознаменуватися «економічним проривом», реальні кількісні показники поки що свідчать про зворотне.
Негативний промисловий тренд
За підсумками перших трьох місяців 2017 р. зафіксовано уповільнення розвитку промисловості України. Як повідомив днями Держстат, індекс промислової продукції за січень-березень склав 99,3% (порівняно з аналогічним періодом минулого року).
Чотири роки поспіль вітчизняна промисловість падала в глибоку яму. Доходило до того, що темпи падіння вимірювалися двозначними числами – в 2014-2015 рр. провал досягав 10-13%. До речі, дуже важливо відзначити, що вперше спад промислового індексу на 4,6% був зафіксований у відносно благополучних січні-березні 2013 р. порівняно з аналогічним періодом 2012 р.) – тобто, задовго до повалення «проффесіоналів-младоолігархів» і війни з Росією.
Нарешті в 2016 р. намітився тренд до пожвавлення в галузі. На тлі низької порівняльної бази промисловість продемонструвала незначне відновлення – річний приріст тоді склав 2,8%. Однак підсумки першого кварталу 2017 р. поставили під сумнів оптимістичні сподівання щодо сталого зростання економіки в цілому, починаючи з 2016 р., і промисловості зокрема.
Якщо за січень-березень минулого року виробництво дійсно зросло на 4,5%, то зараз маємо протилежну тенденцію. За перший квартал промисловість просіла на 0,7%. Причому темпи зниження наростають. У березні індекс зменшився на 2,7% (цифри в порівнянні з аналогічними періодами попереднього року). См. нижче діаграми «Тенденція щодо скорочення промислового виробництва в 2016-2017 роках» та «Індекс промислової продукції у січні-березні».
Відкат у промисловості: невисоке зростання в 2016 р. змінилося зниженням виробництва в I кв. 2017 р. (інфографіка)
При цьому погіршення показників, порівняно з торішніми, продемонстрували як видобувна, так і переробна промисловість. У першій 4%-й зростання за перший квартал в 2016 р. змінилося на 7%-е падіння в 2017-му. Втім, у другій – спостерігалося підвищення. Але темпи зростання впали в 2 рази: замість приросту до 5,6% зараз маємо лише 3%. Зменшилися на 3% також постачання електроенергії, газу і пари.
Серйозне скорочення виробництва у січні-березні нинішнього року відбулося по таким видам діяльності, як виготовлення комп’ютерів та електронної продукції, виробництво коксу та продуктів нафтопереробки, а також видобуток кам’яного та бурого вугілля – відповідно на 21,4%, 19,1% та 13,3% (проти I кварталу 2016 р.).
За видами продукції найбільш глибоке падіння виробництва зафіксоване по напівпровідникових приладах та інших елементах для електросхем, коньяків та горілки, пральних машин та обладнання для прокатних станів, вапняку і коксу, антибіотиків і сірчаної кислоті, пряжі і трикотажу, чавуну та прокату, вугілля, електроенергії ТЕС та ін. – на величину від 76% до 10% в натуральних показниках.
Всього обсяги виробництва знизилися за квартал за більш ніж 70 видами продукції з приблизно 180, щодо яких опублікована офіційна статистика.
Передумови для відновлення
Водночас, поряд з провалами і застоєм у багатьох галузях промисловості, деякі сегменти демонструють позитивну динаміку розвитку в 2017 р.
Зокрема, за січень-березень суттєво зросло, за даними Держстату, виробництво електроенергії ГЕС, бетонозмішувачів, вантажопідйомників, високовольтної електроапаратури, трансформаторів, виробів з асфальту в рулонах, полімерів вінілхлориду, керамічної плитки і щитового паркету, курток і вітровок, м’яса великої рогатої худоби і птиці, олії соняшникової та ін.
Приріст випуску таких видів продукції досягає 30-80% у натуральному вираженні (в порівнянні з показниками за аналогічний період 2016 р.).
У виробництві деяких видів продукції зафіксовано взагалі рекордне зростання. Так, випуск устаткування для очищення води підскочив в 17,4 разу (до 34,4 тис. шт. за квартал), вантажних вагонів – в 3,5 разу (до 1123 шт.), металевих резервуарів та баків об’ємом понад 300 л – у 2,4 разу (до 3,6 тис. т), радіаторів центрального опалення – в 2,2 разу (до 1042 т).
Майже всі позиції, щодо яких виробництво у 2017 р. зросло, належать до переробної промисловості. Однак провали за іншими позиціями в цьому сегменті нівелювали наявне зростання. Тому в цілому обсяги «переробки» за квартал зросли лише на 3%.
Стійкість тренду
Слід зазначити, що за деякими видами діяльності у промисловості скорочення виробництва набуває вже стійкого характеру. Зокрема, після зниження обсягів видобутку металевих руд на 2,1% за підсумками 2016 р. (проти 2015 р.) продовжилося падіння і в січні-березні нинішнього року воно досягло 9,4%. Аналогічний тренд очевидний і у видобутку нафти і природного газу – скорочення склало 2,6% і 1% відповідно.
Схожа картина спостерігається також щодо ряду конкретних видів промислової продукції. Наприклад, у видобувній промисловості – з видобутку залізної руди, залізорудних концентратів, сирої нафти. А у переробній – з випуску сталі без напівфабрикатів), напівфабрикатів катаних і кованих, антибіотиків, електродвигунів та генераторів постійного струму, комутаційних панелей для напруги понад 1000 В, верстатів для обробки деревини і пластмаси, ЕККА, вітрової та сонячної електроенергії, а також хліба і хлібобулочних виробів, м’яса свиней замороженого, спредів, соків фруктових та овочевих, коньяку, горілки, пива і іншої продукції. Детальніше див. нижче табл. «Зниження обсягів виробництва деяких видів промислової продукції у 2016-2017 роках».
Відкат у промисловості: невисоке зростання в 2016 р. змінилося зниженням виробництва в I кв. 2017 р. (інфографіка)
Підтверджуються дані офіційної статистики про скорочення обсягів виробництва в I кв. 2017 р. і даними безпосередньо виробників.
Зокрема, за повідомленнями об’єднання «Металургпром», виробництво чавуну підприємствами гірничо-металургійного комплексу за перші 3 місяці нинішнього року впало на 14%, а сталі і прокату – на 8% (порівняно з аналогічним періодом 2016 р.). За квартал випущено лише 5,1 млн т, 5,6 млн т і 4,9 млн. т відповідних видів металопродукції. При цьому середньодобове виробництво цієї продукції з кожним місяцем протягом 2017 р. постійно зменшується. За підсумками січня-березня цей показник, як стверджують в галузевому об’єднанні, виявився найнижчим у порівнянні із середньорічними за останні 10 років.
Прогнози металургів теж невтішні. Як вже повідомляв Hubs, в ході міжнародної конференції «Експорт сталі і сировини з СНД», яка відбулася 24 квітня 2017 р. в Києві, прозвучали заяви про те, що випуск сталі в Україні за підсумками 2017 р. може обвалитися до 17-19 млн т порівняно з 21 млн т в 2016 р.
Примарні надії
У проекті «Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року» одним з п’яти ключових показників досягнення цілей економічного зростання (текст документа, прийнятого Кабміном 3 квітня 2017 р., досі не опублікований) зазначено 35 місце України у Світовому рейтингу конкурентоспроможності промисловості. Однак в останній версії цього рейтингу України взагалі немає серед 40 номінантів. Зараз у «Світовому індексі промислової конкурентоспроможності», що складається відомою компанією «Делойт», позиції з 34-го по 36-ю займають цілком гідні конкуренти України – Саудівська Аравія, Португалія і Колумбія. І навряд чи вони готові поступитися своїм місцем нашій країні.
Потенційно найбільш високо в рейтингу до 2020 року, за прогнозами авторів, зможуть підстрибнути три країни – Індія, В’єтнам і Бразилія. Але навіть їм вдасться за 3 роки піднятися вгору лише на 6 сходинок щодо позицій, займаних зараз (11, 18 і 29 місце відповідно). Поява ж України у почесному промисловому рейтингу не прогнозується його укладачами і в 2020 р. Схоже, що припущення останніх таки здійсняться. Особливо якщо врахувати той застій у розвитку, який демонструє українська промисловість у перші місяці 2017 р.
До речі, немає України і в рейтингах, що демонструють потенціал національних економік і виробничих галузей. Зокрема, в рейтингу продуктивності економік від Організації економічного співробітництва і розвитку Україна не значиться.
Водночас потенціал економіки і вітчизняної промисловості можна оцінити за даними Світового банку. Згідно з даними останнього, продуктивність праці в Україні в 2016 р. становила $15,8 тис. ВВП на одного зайнятого в постійних цінах 2011 р. Це майже в 4 рази менше показників Польщі і Словаччині, і в 5,5 рази гірше середнього рівня по Євросоюзу. Роком раніше Україна демонструвала майже таку саму продуктивність – $15,6 тис. – і прогрес нашої країни в уявленні Світового банку поки не проглядається.
В іншому рейтингу – інноваційності економік – від компанії «Блумберг», Україна до 2017 р. зайняла 42-ю позицію, перебуваючи в оточенні Хорватії та Сербії. Роком раніше наша країна Bloomberg Innovation Index була на 41 місці. Тобто динаміка тут в України взагалі негативна.
До речі, один з приватних показників інноваційного рейтингу «Блумберга» – рівень виробництва. Так от за нього в України серед 50 країн 47 місце, а рік тому було 46-е.
Олександр Циганок
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас