Українці зможуть заробити на золоті, що дешевшає у всьому світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці зможуть заробити на золоті, що дешевшає у всьому світі

Особисті фінанси
537
Українцям саме час запасатися золотом. До літа воно може подешевшати в середньому на 5%, розповів начальник відділу операцій з банківськими металами Апекс-Банку Володимир Піщаний
«Відстежую тенденції цього ринку з 1999 року і завжди до літа спостерігається зниження котирувань золота на міжнародних майданчиках. В середньому рівень зниження становить 5%. Але може бути і 2% і 10%», – пояснив Володимир Піщаний.
Ціни «плавляться»
Причина річної знижувальної тенденції – у спаді ділової активності. Як зазначив фінансист, вже зараз багато їхніх клієнтів відмовляються від купівлі, чекаючи сприятливішого «тихого» сезону.
«Чекають кращих умов. Психологічно важко купувати будь-який актив, коли зростає його ціна, розуміючи, що тиждень тому можна було купити на 30-50 грн. на грамі дешевше, або знаючи, що до літа ціни знизяться», – зазначив Володимир Піщаний.
«Влітку ціна унції може дійти і до $1210. При цьому, якщо гривня до долара не буде падати, то при здешевленні золота, один грам в Україні буде коштувати приблизно 1020-1030 грн., а не 1100 грн. як зараз», – додав директор департаменту банкнотного банкінгу Експрес-Банку Андрій Львов.
Станом на 24 квітня, тройська унція золота подешевшала на $13,3 до $1275,7.
Зниження цін спровокували результати першого туру президентських виборів у Франції. У лідери вийшов екс-міністр економіки Франції Еммануель Макрон, а не голова “Національного фронту” Марін Ле Пен, перемоги якої на ринках побоюються через її позицію щодо виходу Франції з Єврозони.
Але до результатів другого туру виборів, які пройдуть 7 травня, ймовірність перемоги Марін Ле Пен буде стримувати ще більш відчутне здешевлення золота, а то й провокуватиме його зростання.
«До кінця травневих свят унція золота може зрости до $1305-1320. Потім впаде. Вигідно чекати того, хто хоче купити», – порадив Андрій Львов.
Золота середина
Зниження цін на золотому ринку триватиме до серпня-вересня, якщо у світі не станеться нічого екстраординарного, на кшталт «корейської кризи».
Сьогодні напруженість навколо Північної Кореї реально стримує темпи здешевлення благородного металу. В періоди глобальних криз золото завжди тільки дорожчало.
І в момент ескалації конфлікту навколо Північної Кореї ціни на коштовний метал моментально досягли рівня $1297,4 за одну унцію. Як зазначають світові аналітики, наростання конфлікту в даному регіоні може прискорити зростання цін до $1300 і вище. Тим більше, що перевищення цієї позначки за підсумками нинішнього року закладалося в прогнози ще в кінці 2016 р. – початку 2017 р.
«Прогнози поки не змінилися. За даними світових аналітиків, мінімальний рівень ціни на золото у випадку падіння в 2017 році не вийде за позначку $1101 за унцію, а максимальний досягне $1379 за унцію», – уточнила начальник Управління банківських металів Діамантбанку Ірина Павленко.
Як додала експерт, ринок золота стартував у 2017 році з позначки $1150 за унцію. За три місяці першого кварталу ціни зросли на 8%, піднявшись до $1246 доларів за тройську унцію.
Підтримує ціни і сповільнення з розробкою і введенням в експлуатацію нових золотих родовищ. Після того, як ціни впали до $1200 інтерес золотошукачів до розробки нових покладів впав. За останні 3-4 роки, нові точки видобутку практично не відкривалися ні в Росії, ні в ПАР, ні в Китаї.
«Десь розробки припинялися, але загальна кількість родовищ за рахунок зростання відкриваються нових шахт, не змінилося. Після того, як кризу в США і Єврозоні приборкали, гроші з ринку золота пішли, і золотошукачам стало нецікаво вкладати в розробки. Зараз кошти не інвестуються»,- уточнив керуючий директор «Кредит Оптима Банк» Ігор Львов.
До того ж, додав банкір, собівартість розробки і видобутку поступово зростає. За останні роки, згідно з даними банку Credit Suisse, вона збільшилася на 5%, до $950-1000, що при низькому рівні попиту також стримує інвесторів.
«Зростання в 1-2% забезпечується завдяки промисловості, які використовують коштовні метали. Попиту від споживачів, які купують ювелірні прикраси, немає. Як і активних покупок фондів. Якщо буде війна США та Кореї, тоді попит різко зросте, а ціни підуть вгору», – підкреслив Ігор Львов.
Віта Філонич
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас