Як може зрости тариф на газ для українців: у НБУ назвали нові ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як може зрости тариф на газ для українців: у НБУ назвали нові ціни

Енергетика
550
Національный банк України (НБУ) днями зробив прогноз вартості імпортного блакитного палива. За кілька років тисяча кубометрів газу подорожчає з 247,7 до 292 доларів. Від цін на закордонний газ залежить тариф і для простих українців. У Меморандумі з МВФ український уряд взяв на себе зобов’язання утримувати тарифи на рівні імпортного паритету.
Чому газ може подорожчати
Чинний тариф на газ для населення – 6879 гривень за тисячу кубометрів. Як пояснила голова Наглядової ради “Нафтогазу” Юлія Ковалів, тариф сформовано за формулою: вартість імпортного газу × курс долара + ПДВ + транспортування + розподіл + націнка Нафтогазу.
Ціна газу як товару (без урахування вартості транспортування, розподілу і націнки) становить 6078,66 гривень (185 доларів * 26,7 (передбачуваний курс гривні) + 20% ПДВ). У Міністерстві економрозвитку літа 2016-го припускали, що курс національної валюти в цьому році складе 26,7 гривні. Проте, в бюджеті на 2017-й закладено курс 27,2 гривні за долар, а вартість газу – на рівні 245 доларів.
Якщо перерахувати вартість газу як товару з урахуванням оновлених показників, тисяча кубометрів коштуватиме близько восьми тисяч гривень. А з урахуванням націнки та витрат на транспортування і розподіл – близько дев’яти тисяч гривень за тисячу кубів, тобто приблизно на 30% дорожче.
У 2018-му імпортний газ, згідно з прогнозом НБУ, буде коштувати 273,3 доларів за тисячу кубів, а курс долара досягне 29,95 гривні. В результаті українці повинні будуть заплатити за блакитне паливо вже майже 11 тисяч гривень.
Минулого року в Міністерстві економіки припускали: якщо імпортний газ стане занадто дорогим або ж курс гривні “впаде”, чиновники розглянуть можливість закуповувати газ у Росії. “У нас є ще один люфт на випадок, якщо курс долара зросте, або європейський газ стане дорожчим, ніж 185 доларів за тисячу кубометрів. Це “Газпром”, – заявив високопоставлений чиновник Кабміну після прийняття рішення про підвищення тарифу на газ з 3600 до 6900 гривень за тисячу кубометрів.
На даний момент і в “Нафтогазі”, і в Кабміні кажуть: купувати блакитне паливо в Росії не збираються. Якщо ж тариф на газ не переглядати, кажуть економісти, уряду доведеться дотувати “Нафтогаз”.
Як може зрости тариф на газ для українців: у НБУ назвали нові ціни
Уряд не підвищує тариф з політичних міркувань, пояснює голова Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Крім того, після підвищення тарифу Кабміну довелося б виділити більше коштів на компенсацію субсидій.
“Справді, ми прив’язані до імпортної ціни, але з іншого боку ми бачимо ручне управління з боку уряду. Насправді ціна вже повинна бути переглянута до 10-11 тисяч гривень за тисячу кубометрів”, – вважає Юрій Корольчук.
Що робитиме уряд
Тариф на газ в Україні переглядатимуть два рази на рік, йдеться в урядовій постанові №90 від 21 лютого. До першого квітня й до першого жовтня. При перегляді тарифу будуть враховувати середньомісячні показники цін на газ на німецькому хабі NCG (за півріччя) з урахуванням витрат на транспортування до українського кордону і входу в ГТС в перерахунку на офіційний курс НБУ, а також тарифи на транспортування, розподіл і націнку “Нафтогазу”.
Якщо виявиться, що ціна на доставлений імпортний газ більша, ніж на десять відсотків від чинного тарифу, вартість блакитного палива збільшать. Таке зобов’язання український уряд також взяв на себе в меморандумі з МВФ. Для цього, як йдеться в документі, ввели тимчасовий механізм автоматичної корекції.
При цьому прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляє – причин для підвищення вартості газу на даний момент немає. “Ніякого зростання цін на природний газ для населення не буде. Я не допущу жодного підвищення тарифів на газ для потреб населення. А ті, хто заявляє про можливе зростання цін на 40%, повинні або відповідально працювати, або писати заяву на звільнення”, – заявив у лютому прем’єр-міністр.
Нагадаємо, головний споживач газу в Україні – населення. При цьому абсолютна більшість багатоповерхівок потребують тепломодернізації. Фактично, українці опалюють свої будинки і квартири, а й вулиці. Через неутеплені стіни, “діряві” вікна, підвали, дахи щорічно “втрачається” дев’ять мільярдів кубометрів газу. Це більше, ніж за рік добувають всі українські приватні компанії. Такий обсяг газу обходиться Україні в 2,2 мільярда доларів (тисяча кубометрів імпортного газу в цьому році коштує 245 доларів, йдеться в бюджеті країни).
Що ще може подорожчати
Тариф на газ встановлює Кабмін, на інші комунальні послуги – Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Кілька тижнів тому голова Нацкомісії Дмитро Вовк в ефірі одного з телеканалів заявив: тариф на опалення на 90% залежить від вартості газу. “Якщо говорити про централізоване опалення – ми можемо вплинути на 10% тарифу. 90% тарифу – це природний газ, який визначається за рішенням уряду”, – розповів Вовк. Пропорційно газу також подорожчає гаряча вода і опалення.
Тарифи на опалення і гарячу воду розраховують підприємства-постачальники, потім ці розрахунки передають НКРЕКП, які приймають остаточне рішення про підвищення тарифів.
Також в 2017-му, як указано в презентації НКРЕКП, в середньому для українців холодна вода подорожчає на 9%. “Київводоканал” планує підняти свій тариф на 16,4%, найбільше подорожчання планується в “Житомирводоканалі” – на 18,2%. Водночас в Южному вода подорожчає всього на 6,2%.
Як пояснили в комісії, підприємства зобов’язані подати заяви з проханням встановити нові тарифи до 10 серпня. Після цього в НКРЕКП нові тарифи затвердять.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас