Вклади не повернуть позачергово — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вклади не повернуть позачергово

Кредит&Депозит
689
Повернення грошей кредиторам неплатоспроможних банків має відбуватися виключно відповідно до закону «Про систему гарантування вкладів», а отже, у чіткій послідовності. Інші варіанти заборонені, вирішив Верховний суд. Але через ФГВФО кредитори банків нічого не отримують.
Закон понад усе
Верховний суд визначив, що повернення коштів з банків-банкрутів має відбуватися виключно в черговості, встановленій законом «Про систему гарантування вкладів фізосіб». Такого висновку він дійшов в ході судового розгляду між Дельта Банком та його вкладником. Клієнт довірив банку 1,6 млн грн і $138 тис., але не зміг їх отримати назад ні напередодні запровадження в банк тимчасової адміністрації, ні вже після визнання його неплатоспроможним. Він звернувся до суду, посилаючись на те, що банк не виконав своїх зобов’язань і порушив майнові права позивача на належні йому кошти.
Розгляд пройшов усі судові інстанції та дійшов до ВСУ, бо суди ухвалювали різні рішення в таких питаннях. Однак вкладнику було відмовлено у відшкодуванні грошей. «У суперечках, пов’язаних з виконанням банком, у який запроваджено тимчасову адміністрацію або в якому введено процедуру ліквідації, своїх зобов’язань перед його кредиторами, норми закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» є спеціальними, і він є пріоритетним відносно інших законодавчих актів», – повідомив суд у правовій позиції від 12 квітня.
Гроші по черзі
Закон «Про систему гарантування вкладів фізосіб» встановлює чітку послідовність повернення грошей з банків-банкрутів. Першими отримують свої заощадження вкладники з депозитами до 200 тис. грн – за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО), який позичає для цього гроші у держави – Мінфіну та НБУ. Решта боргів перед кредиторами банку виплачуються за рахунок продажу його майна та активів. При цьому ФГВФО стоїть попереду інших таких кредиторів.
Згідно з даними ФГВФО, ліквідовані банки заборгували своїм клієнтам більше 240 млрд грн. Громадяни, які мали вклади понад 200 тис. грн, втратили в банках-банкрутах понад 40 млрд грн. Якщо суди не зможуть стягнути ці гроші з ліквідатора банку позачергово, у цих клієнтів не залишається інших можливостей для повернення своїх заощаджень, крім очікування, коли банки розпродадуть своє майно. «Відповідно до вимог п. 5 ст. 36 закону, у разі тимчасової адміністрації не здійснюється задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку, в тому числі виконання платіжних доручень з перерахування грошових коштів з рахунку клієнта банку на інший рахунок в іншому банку. Законом передбачено особливий порядок задоволення вимог кредиторів відповідно до встановленої черговості та неприпустимість задоволення кредиторських вимог за межами ліквідаційної процедури», – повідомили у ФГВФО.
Довге очікування
За останні три роки збанкрутувало вже більше 90 банків. Але поки що жоден з них не розплатився з усіма своїми клієнтами повністю. Проблема в тому, що їм не вдається швидко та ефективно розпродати свої активи і виручити за них якісь великі суми, а 95% позичальників перестають платити за кредитами, часто ініціюючи фіктивні банкрутства, виведення активів і заставного майна. У 2015 році ФГВФО вдалося продати активів усього на 1 млрд грн, у 2016-му – на 3,2 млрд грн. Причина таких результатів у тому числі в тому, що в багатьох банках майже немає ніяких активів. У Фонді підрахували, що у 70 ліквідованих банках ринкова вартість активів та майна насправді в чотири рази менше, ніж балансова – усього на 94 млрд грн.
Проте юристи вважають, що ще залишаються шанси на повернення втрачених грошей з банків-банкрутів за рахунок їхніх акціонерів. «У власників банків є багато майна. За рахунок його реалізації можна повертати втрачені гроші», – говорить партнер юрфірми «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Олена Губар
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас