Шотландці отримають доступне житло завдяки вітряній енергетиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шотландці отримають доступне житло завдяки вітряній енергетиці

Енергетика
768
У Шотландії вітряні електрогенератори допоможуть зробити житло доступнішим. Вони генерують електроенергію для продажу, а отримані кошти використовуються для того, щоб побудувати нові будинки.
Уряд Шотландії активно підтримує будівництво соціального житла. Країна припинила продаж державного житла в рамках програми Right to bye, яка існує у Великобританії з 1980 року — за нею орендоване соціальне житло можна викупити зі знижкою. Однак, до 2009 року житлова асоціація Berwickshire Housing Association (BHA) вже «втратила» за цією програмою 450 будинків, а з 2000 року нових будинків було побудовано всього 150 штук. Склалася ситуація, що «конкурс» за соціальне житло став складати 50 осіб на місце.
BHA знадобилося нове джерело грошових коштів для підтримки програми доступного житла. І рішенням став продаж енергії вітру. Партнером BHA стала компанія CES. Вітрогенератори встановили на пагорбі висотою 183 метри на фермі Hoprigshiels. Теоретично, вони можуть живити енергією 5 900 будинків.
В першу чергу BHA і CES планують погасити кредити, для цього їм потрібно отримати £30 млн від продажу електроенергії. Джеймі Адам з CES вважає, що спочатку вітрова установка буде приносити мало коштів. Хоча, все залежить від сили вітру. Поки передбачається, що кредит буде погашено через 15 років. До того моменту планується побудувати як мінімум ще 500 будинків.
У середньому Шотландія отримує 60% енергії від відновлюваних джерел — хоча іноді ці цифри доходять до 106%. Усі Різдвяні свята — 4 дні поспіль — Шотландія жила тільки на енергії вітру.
За матеріалами:
the guardian
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас