Гонконгські вчені створили вдосконаленого робота-хірурга — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонконгські вчені створили вдосконаленого робота-хірурга

Технології&Авто
594
Дослідники з Гонконгу розробили хірургічну роботизовану систему, яка забезпечує тактильний зворотний зв’язок і дозволяє робити операції без великих розрізів.
Нова робототехнічна система мінімізує травми при хірургічних втручаннях і є безпечнішою від існуючих аналогів.
Система працює на основі внутрішніх мікромоторів і має до десяти ступенів свободи. Вона розроблена на основі технологій надточних космічних маніпуляторів фахівцями Університету Гонконгу і Гонконзького політехнічного університету.
Існуючі на ринку роботизовані системи не мають тактильного зворотного зв’язку, вони громіздкі, а в процесі операції з їх використанням потрібно зробити кілька розрізів. Нова система може працювати з єдиним невеликим розрізом або навіть природним отвором — через нього робот потрапляє в організм, щоб виконувати різні хірургічні операції.
Робототехнічну систему вже успішно протестували на тваринах, наприклад, робот-хірург провів годинну операцію з видалення жовчного міхура у свині. Дослідники продовжать тестувати робота, щоб надалі його можна було використовувати для того, щоб робити операції людям.
Аналогічних роботів розробляють вчені в різних країнах світу. Робот з Дитячого національного медичного центру в Вашингтоні минулої весни вперше самостійно провів операцію на м’яких тканинах, а робот-мікрохірург з Оксфордського університету минулої осені зробив першу мікрохірургічну операцію ока. А нещодавно в Science Robotics розробили класифікацію медичних роботів, щоб якісніше управляти ними.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас