НБУ пояснив, завдяки чому в 1 кварталі зміцнився курс гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пояснив, завдяки чому в 1 кварталі зміцнився курс гривні

Валюта
3058
Національний банк пояснює, що курс гривні у 1 кварталі зміцнювався завдяки високим цінам на основні експортні товари України.
Про це йдеться в інфляційному звіті Нацбанку.
“Світова цінова кон’юнктура для українських експортерів у 1 кварталі покращилася в порівнянні з попереднім кварталом за рахунок високих цін на сталь, залізну руду і зернові. Високі експортні надходження переважили вплив сезонних і тимчасових факторів, зумовивши зміцнення гривні з середини січня”, – зазначає НБУ.
Головним результатом зміцнення курсу стало відновлення купівлі іноземної валюти для поповнення міжнародних резервів.
За результатами 1 кварталу 2017 року (станом на 7 квітня) чиста купівля НБУ іноземної валюти склала 146,2 млн доларів.
НБУ вважає, що після стрімкого зростання в кінці 2016 – початку 2017 року зовнішня цінова кон’юнктура для українських експортерів поступово відкоригується у бік зниження до кінця року.
Нацбанк вважає, що в найближчі місяці ціни на руду залишатимуться відносно високими, зважаючи на збільшення попиту з боку США і очікування припинення експорту на світовий ринок необробленої залізної руди Іраном (входить в топ-10 найбільших світових експортерів руди).
Однак, починаючи з середини 2 кварталу, можна очікувати здешевлення залізної руди на тлі скорочення імпорту руди Китаєм, а також збільшення пропозиції з боку США, Австралії та Бразилії.
НБУ вважає, що перспективи врожаю озимої пшениці, незважаючи на поточні труднощі, в цілому сприятливі.
На світовому ринку нафти очікується тенденція до помірного зростання цін внаслідок виконання угоди між основними виробниками нафти про скорочення обсягів видобутку.
За оцінками НБУ, ціни на нафту в 2017 році будуть коливатися в діапазоні 52-59 доларів/барель і поступово зростати в 2018 -2019 роках до 66 доларів /барель.
З початку року курс гривні на міжбанку зміцнився на 1,58% з 27,18 UAH/USD до 26,75 UAH/USD.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас