НБУ пропонує за 5 років скоротити частку держбанків в системі до 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пропонує за 5 років скоротити частку держбанків в системі до 30%

Фондовий ринок
279
Зростання частки державних банків у банківській системі більш ніж до 50% призвело до нездорової конкуренції на ринку, тому Національний банк України (НБУ) пропонує скоротити її до 30% протягом п’яти років, заявила голова НБУ Валерія Гонтарева.
“Ми розуміємо важливість оновлення стратегії розвитку державних банків. Зараз, за поточним розміром їхньоъ частки на ринку, конкуренція в банківському секторі нездорова”, – констатувала глава центробанку на “круглому столі” “Реформи банківського сектору в Україні: досягнення, виклики та прогнози”, організованому аналітичним центром Atlantic Council у Вашингтоні в ніч на п’ятницю.
В. Гонтарева уточнила, що НБУ вже підготував відповідні пропозиції для оновлення стратегії.
На її думку, для досягнення такої мети банки повинні отримати спеціалізацію і розвивати відповідні бізнес-моделі.
Як вважає глава регулятора, ПриватБанку слід зосередитися на роздрібній діяльності і працювати з населенням, малим і середнім бізнесом, тоді через п’ять років його можна буде продати стратегічному інвестору або він зможе провести IPO.
“Ми повинні зробити банківський сектор привабливим для інвесторів знову”, – підкреслила глава НБУ.
Як повідомлялося, після націоналізації найбільшого в країні Приватбанку в кінці минулого року сумарна частка активів держбанків досягла 55% від загального обсягу активів банківської системи України.
Уряд цього тижня схвалив залучення міжнародно-визнаної консалтингової компанії як радника для розробки оновленої редакції Принципів стратегічного реформування державного банківського сектора. Оплата послуг радника передбачається за рахунок державних банків: Ощадбанку, Укрексімбанку, Укргазбанку і Приватбанку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас