НБУ дав оцінку зростання ВВП в 1 кварталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ дав оцінку зростання ВВП в 1 кварталі

Казна та Політика
539
Національний банк оцінює зростання валового внутрішнього продукту в 1 кварталі на 3%.
Про це йдеться в оновленому інфляційному звіті НБУ за квітень.
За оцінками Національного банку, в 1 кварталі зростання реального ВВП сповільнилося (до 3% р/р).
“На початку 2017 року зберігся імпульс до зростання економічної активності, поліпшувалися ділові очікування підприємств. Крім того, на показники річної динаміки активності в окремих видах діяльності позитивно впливала низька база порівняння січня 2016 року. Проте вже в лютому спостерігався протилежний ефект – від меншої кількості днів у порівнянні з торішнім високосним роком”, – пояснює НБУ.
За даними Нацбанку, визначальним фактором уповільнення зростання ВВП стало блокування транспортних сполучень на сході країни.
Як наслідок, почалося стрімке падіння показників гірничо-металургійного виробництва (вже в березні середньодобове виробництво сталі та чавуну було на 15% і 18% відповідно менше, ніж у січні), а також погіршилися показники суміжних видів діяльності.
За оцінками центрального банку, в 1 кварталі споживчий попит залишався стриманим незважаючи на дворазове підвищення мінімальної заробітної плати.
Зокрема, сезонно скоригований рівень роздрібного товарообігу в січні – лютому 2017 року в середньому не зазнав істотних змін, порівняно з відповідним рівнем 4 кварталу 2016 року.
Водночас Національний банк оцінює, що інвестиції продовжили зростати високими темпами.
На це вказувало істотне зростання обсягів виробництва машин і обладнання для потреб всіх основних видів діяльності (у тому числі зростання виробництва залізничного рухомого складу), високі темпи зростання обсягів будівництва і приріст імпорту машинобудівної продукції.
При цьому річна динаміка інвестицій формувалася на фоні низької бази порівняння.
Національний банк погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту в 2017 році з 2,8% до 1,9% у зв’язку з тимчасовим припиненням переміщення вантажів через лінію розмежування на Донбасі.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас