Готівкова екзотика: що варто купувати українцям, крім долара і євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Готівкова екзотика: що варто купувати українцям, крім долара і євро

Особисті фінанси
1274
Безвізовий режим для України може відродити ринок «екзотичних» валют. Українцям і банкам будуть цікаві, в першу чергу, гроші наших найближчих сусідів, до яких активно їздять наші заробітчани і туристи. Таку думку висловив директор департаменту банкнотного банкінгу Експрес-Банку Андрій Львов.
Євро впаде вже в травні
«Люди будуть частіше їздити, у них збільшаться залишки чужої валюти на руках, тому банки будуть придивлятися до цього сегменту. Особливо це стосується валют прикордонних країн, наприклад, польського злотого», – зазначив Андрій Львов. За оцінками банкіра, польський злотий з часом займе нішу російського рубля.
Не в доларах щастя
Готівковий польський злотий вже зараз лідирує серед екзотичних валют, з якими мають справу українці. Він став першим у трійці найбільш часто обмінюваних. Як додала начальник управління пасивних операцій ПАТ “Діамантбанк” Ірина Гайдук, попитом також користуються англійські фунти і чеські крони. В Експрес-Банку доповнили список популярних валют угорським форинтом, білоруським і російським рублями.
До кризи українці воліли британський фунт, швейцарський франк і скандинавські валюти, зокрема, шведську крону, а також японську ієну. Операції з фунтом і франком лідирували завдяки тому, що банки активно пропонували депозити в цих валютах, а в кризу 2014 року їх «змітали» через неможливість придбати долари і євро.
Зараз ситуація кардинально змінилася. З ринку через неплатоспроможність вивели ряд банків, які активно працювали в «екзотичному» сегменті, зокрема, «Хрещатик», «Артем-банк», «Національний кредит», «Фінанси та кредит». Банки з іноземним капіталом також майже згорнули діяльність у цьому напрямку. «ВТБ і Райффайзен Банк Аваль були достатньо представлені в сегменті екзотичних валют. Але з кризою все згорнулося», – уточнив Андрій Львов.
Серед українських фінустанов багато хто декларує обмін екзотичних валют, але реально поміняти потрібний обсяг готівки іноді складно – її просто немає в касі. В основному банки працюють «з коліс», і можуть реалізовувати не більше сум, що здають їм люди.
«Сьогодні обсяг валютно-обмінних операцій з «екзотичними» валютами менше 1% всіх операцій з доларом і євро. До кризи 2014 року цей показник перевищував 3%», – констатував керуючий директор «Кредит Оптима Банк» Ігор Львов.
Готівкова екзотика вийшла з моди
Втім, українці без особливого ентузіазму сприймають ідею зберігати свої заощадження в «непрохідних» валютах. Закупівлю екзотичних грошей «на зараз» гальмує слабка активність туристичного ринку.
В результаті банкам такі гроші теж не дуже цікаві. Плюс вони додатково обмежені нормативом валютної позиції.
«Той же австралійський долар купують або здають раз на місяць. І є ризик, що він дуже довго лежатиме в касі. Навіщо мені з ним працювати, нехай навіть маржа за ним висока? Це мертвий ресурс», – зазначив Андрій Львов.
У підсумку, список валют на банківських обмінних табло за кілька років скоротився в 2-3 рази. І замість пропонованих раніше 12-15 валют, максимум доступно 5-6 найбільш ходових, включно з доларом і євро. Їх перелік може бути трохи ширший хіба що в прикордонних населених пунктах, де клієнтів з екзотичними грошима в 5 разів більше, ніж в інших регіонах або столиці.
Якщо у Київському відділенні фіксується одне звернення на 2 тижні, то на Західній Україні – до 5-ти на тиждень. «З того ж польського злотого одна операція може доходити і до $2 тис. Там курс більш цікавий і сама валюта більш популярна. В українських банках вигідні курси по злотому», – зазначив Андрій Львов.
При цьому, зазначають банкіри, незалежно від регіону, пропозиції екзотичних валют вищі, ніж попит на них. Валюти здають як заробітчани, так і українці, які вкладалися в «екзотику» на початку кризи.
«Екзотичну валюту більше здають. Це відбувається регулярно – в середньому два рази на тиждень. Попит, навпаки, низький. Такий обмін проводять кілька разів на місяць», – підкреслив директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний. Відродження інтересу до безготівкових операцій з екзотичними валютами, підкреслив банкір, відзначається поки лише у бізнесу.
«Останні три роки частина підприємців почали переорієнтувати бізнес з Росії в бік країн Азії та Європи. Звідси попит на польський злотий і китайський юань. По цим валютам міжнародні операції стали простішими, тому що НБУ в минулому році перевів злотий і китайський юань в 1 групу класифікаторів», – зазначив Олег Курінний.
Карткові конкуренти
Активно конкурують з готівковою екзотикою банківські картки. Вони дозволяють вивозити до 10 тис. євро. До того ж, розрахунки картками стали трохи вигіднішими після того, як банки знизили комісії за розрахунки пластиком за кордоном.
Якщо 2-3 роки тому комісія в середньому доходила до 3% (було і 4-5%), то сьогодні її розмір коливається в 0,5-1%. Це суттєво наблизило кінцевий курс розрахунку за картками до курсу, який банки пропонують для готівкових валютно-обмінних операцій. Наприклад, за найдорожчою валютою – британським фунтом різниця між курсом його продажу на готівковому ринку і курсом конвертації за карткою – 50 копійок. За іншими валютами різниця навіть менша.
«У Тайланді спеціально порівнював курс конвертації при обміні привезеного готівкового долара і курс карткових трансакцій. Різниця невелика. При цьому сервіс та безпека непорівнянні»,- зазначив фінансовий експерт Андрій Пономарьов.
Але якщо курсові коливання посилюються і збільшується розрив між котируваннями готівкового та безготівкового сегмента, українцям варто уважно вибирати вид розрахунків.
«Коли курс міжбанку дорожчій, треба враховувати вид картки. Якщо картка доларова, вигідніше розраховуватися нею. Якщо гривнева – краще платити готівковою валютою за кордоном. Якщо вищій курс готівкового ринку, то краще розраховуватися карткою, за якою курс нижчій», – додав Андрій Пономарьов.
Віта Філонич
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас