Крістофер Дембік: зміна програми H-1B. Що це означає для економіки і для імміграційної політики США? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крістофер Дембік: зміна програми H-1B. Що це означає для економіки і для імміграційної політики США?

Світ
571
Я впевнений, що підписання цього тижня одного з останніх указів Дональда Трампа «Купуй американське, наймай американців», не матиме негайного негативного впливу на економіку США.
Певною мірою Сполучені Штати, як і багато інших розвинених країн, намагаються захистити свою економіку за допомогою протекціонізму в невеликій мірі.
Насправді, за останні десятиліття глобалізація принесла велику користь середньому класу з країн, що розвиваються, ніж такому ж середньому класу розвинених країн.
Набагато більш тривожним моментом є зміна програми H-1B для кваліфікованих робітників, яка мала величезний успіх у Сполучених Штатах щодо імміграційної політики.
Адже надання візи H-1B залучило талановитих іммігрантів, які побудували з нуля Силіконову долину і часто ставали засновниками деяких провідних технологічних компаній.
У своєму прагненні обмежити прибуття іммігрантів Сполучені Штати йдуть на ризик раптового припинення інноваційного процесу, одночасно скорочуючи довгострокове зростання.
Варто сказати, що програма H-1B дуже часто розглядалася як успішний державний інструмент для залучення талановитих працівників у Сполучених Штатах. Це розумна імміграційна політика, спрямована на задоволення зростаючих потреб країни у кваліфікованих працівниках в таких ключових галузях економіки, як інформаційні технології, медицина, фізика.
На відміну від багатьох європейських країн, які вітають всіх іммігрантів без винятку, ця програма вибирає тих, які будуть найбільш корисними для економіки.
Меншою мірою деякі інші країни, наприклад, Канада, впровадили таку систему. У Європі, особливо у Франції, дедалі більше політиків хочуть слідувати цьому прикладу.
Насправді, багато іммігрантів, які сьогодні вважаються успішними підприємцями, особливо в галузі IT, прибули в Сполучені Штати за цією програмою.
Навіщо ж Трамп вніс зміни у цю програму, запитаєте ви? Рішення Дональда Трампа більше спрямоване на заспокоєння його партії після величезного провалу заміни програми Obamacare.
Тим не менш, він мотивований не тільки виборчими міркуваннями. Це правда, що деякі роботодавці використовували цю програму віз, щоб доставляти в країну недорогих іноземних працівників, в той час як така сама робоча сила доступна в Сполучених Штатах.
Але це феномен меншини.
Нове законодавство, безумовно, матиме безпосередній вплив на багатьох іноземців, які бажають випробувати свою удачу в США.
При цьому немає ніяких причин, з яких IT-працівники, наприклад, з України, повинні мати які-небудь переважні права.
З економічної точки зору, ефект від цього рішення, який ми зможемо побачити на ринку праці, займе деякий час. Також воно позначиться на зростанні і продуктивності.
Що дійсно слід розуміти, так це те, що програма H-1B є найважливішим інструментом для залучення талантів та інновацій в Сполучені Штати. Обмежуючи доступ на ринок праці США до іноземних робітників, Дональд Трамп обмежує, водночас, інноваційний потенціал країни і довгострокове зростання ВВП. Це величезна помилка, яка, в гіршому випадку, може створити відставання у технологічному відношенні від Китаю.
Крістофер Дембік, Голова відділу макроекономічного аналізу в Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас