Дослідники навчили бактерії шукати міни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дослідники навчили бактерії шукати міни

Технології&Авто
844
Вчені з Єврейського університету у Єрусалимі розробили новий метод виявлення закопаних наземних мін. Використовується поєднання нетрадиційних для таких цілей інструментів — флуоресцентних бактерій і лазерів.
Цивільне населення по всьому світу наражається на небезпеку з боку протипіхотних мін, що залишилися з часів різних військових операцій. Пошук мінних полів та окремих мін – дуже складне і небезпечне заняття. Щороку від мін гине від 15 000 до 20 000 осіб. За даними ООН, з 1960-х років у 70 країнах закладено 110 млн мін. Велика частина з них досі не знешкоджена.
Новий метод виявлення мін базується на тому факті, що з часом вибухова речовина починає виділяти випаровування. Ці пари накопичуються в ґрунті над міною. Виявлення слідів парів вибухових речовин в ґрунті спричиняє виявлення самої міни, пише Digital Trends.
Дослідники генетично модифікували флуоресцентні бактерії таким чином, щоб вони починали світитися тільки при взаємодії із парами вибухових речовин. Ці бактерії упаковуються в спеціальні намистини, а потім розпорошуються над мінним полем. Під час тестів бактерії розпорошили над полем з закопаними мінами. Після цього область з безпечної відстані сканувалася лазерами, що дозволило точно визначити місця закладення мін.
Подальша робота буде вестися над підвищенням стабільності та чутливості таких сенсорних бактерій. Вчені сподіваються збільшити масштабність цього методу. Пошуки мін повинні відбуватися з повітря. Для цього потрібно зменшити лазерні сенсори і розташувати їх на безпілотних літальних апаратах. Це дозволить автоматизувати процес і збільшити його ефективність.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас