Прощавай, "Совок": більш ніж п'ять тисяч законів можуть піти в минуле — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прощавай, "Совок": більш ніж п'ять тисяч законів можуть піти в минуле

Казна та Політика
645
Україна поступово прощається з правовою спадщиною СРСР. Кабмін схвалив скасування купи законів і підзаконних актів, прийнятих за часів СРСР, крім міжнародних договорів. Останнє слово за Радою. Всього в утиль можуть відправитися більш ніж 5 тис. норм.
СКАСУВАТИ ЗА ТРИ РОКИ
Ініціативу скасувати всі радянські закони, крім міжнародних актів і документів, за якими Україна стала незалежною державою, виявив міністр юстиції Павло Петренко на засіданні уряду. При цьому днями він уточнив, що в цілому весь процес може зайняти близько трьох років. Першими втратять чинність усі підзаконні акти, прийняті міністерствами, відомствами, комісіями і бюро, до здобуття Україною незалежності. Глава Мін’юсту прогнозує, що це може статися вже через 6 місяців після того, як парламент прийме необхідний закон. Петренко очікує, що станеться це вже в наступному місяці (наступного разу ВР збереться 16 травня).
“Протягом року з моменту набрання чинності даного закону припиняють дію всі закони УРСР та СРСР, які зараз діють на території України. Протягом трьох років припиняють дію всі кодекси, які працюють сьогодні”, — зазначив він. Міністр також додав, що тільки в минулому році уряд скасував більш ніж 360 актів, прийнятих за часів Союзу, а в цьому році — вже 100. Відзначимо, що всього таких документів в базі даних ВР зареєстровано близько 5700! Там, наприклад, є указ про примусове лікування і трудове перевиховання хронічних алкоголіків, дармоїдів і наркоманів, виданий ще в 1960 роках. Крім того, одним із законів забороняється сіяти на території України чуйську і індійську коноплю. Нарешті, все ще чинний Указ Ради міністрів УРСР про вдосконалення вивчення російської мови в Україні, за яким кожен рік на ці цілі з бюджету потрібно виділяти гроші.
ПОТРІБНО АКУРАТНО
Юрист Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко зазначає, що мова йде і про скасування трьох кодексів, прийнятих до 1991 року, — Житлового, Кодексу законів про працю та Господарсько-процесуального кодексу. “Тут потрібно виділити Житловий кодекс, в преамбулі якого є елементи радянської та тоталітарної пропаганди. Можна згадати і закон про реабілітацію жертв політичних репресій. Там, звичайно, немає відкритої пропаганди СРСР, але він сьогодні вже морально застарів. Також він суперечить деяким іншим законам, прийнятим пізніше, в тому числі і пакету законів про декомунізацію”, — говорить Рябенко.
У свою чергу політолог Володимир Фесенко зазначає, що з такими ініціативами потрібно бути гранично акуратними: “Наприклад, є вища атестаційна комісія, і як бути з дипломами, які видавалися в радянський період? Нам потрібно змінювати застарілі норми, але скасовувати їх всі підряд, без урахування наслідків, вкрай небезпечно. І ВР може підтримати цю норму, але все залежить від ступеня готовності цього документа”.
Ризики: правовий колапс і Крим
У свою чергу політексперт Руслан Бортник говорить про ризики подібних ініціатив. “Якщо все це скасувати одним махом, непродумано, це може завдати серйозної шкоди всій правовій системі української держави і, більше того, створити серйозні юридичні проблеми. Я не виключаю навіть правового колапсу. Справа в тому, що радянськими органами прийнято багато рішень, які стосуються радянського держави. Наприклад, указ про створення Київського міського суду був оприлюднений в 1975 році і діє досі — його скасування створить киянам проблеми. Це саме стосується і законів про прийняття до складу України західної частини нашої країни — Закарпаття, Буковини — це все рішення Верховної ради і Президії УРСР. Знову ж таки питання передачі нам Криму, — говорить він. — Тому все потрібно робити поступово, враховуючи всі правові нюанси”. Однак Рябенко зазначає, що питання цілісності української держави і приналежності тих чи інших регіонів прописані в Конституції України і ніяк не спираються на радянське законодавство.
Ілля Требор
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас