Українцям допомагатимуть справлятися з кіберзлочинцями і "викраденням" персональних даних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям допомагатимуть справлятися з кіберзлочинцями і "викраденням" персональних даних

Фінтех і Картки
306
У зв’язку з випадками нападів кіберзлочинців, які вимагають викуп за заблоковані файли на персональних комп’ютерах і смартфонах, відтепер кожен українець може безкоштовно скористатися інструментом для дешифрування заражених вірусом файлів.
Така можливість з’явилася завдяки приєднанню до глобальної ініціативи з протидії кібервимагачам No More Ransom Департаменту кіберполіції України і Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЕМА.
Зокрема, з 4 квітня 2017 року міжнародний проект No More Ransom запустив Інтернет-сторінку українською мовою.
На сайті проекту No More Ransom доступні 40 ефективних інструментів для дешифрування даних, які безкоштовно може застосувати кожен користувач, пристрій якого було атаковано шкідливим програмним забезпеченням (ПЗ).
Крім української, платформа www.nomoreransom.org працює ще 13 різними мовами.
Варто сказати, що жертвою кіберзлочинців можна стати, підключившись до безкоштовного Wi-Fi без використання захищеного з’єднання VPN, перейшовши за ненадійним посиланням, отриманим з смс або поштою, завантаживши файл або встановивши на телефон черговий безкоштовний додаток з неофіційного джерела.
Користувачам рекомендується дотримуватися наступних правил безпеки:
  • Не відкривати листи від невідомих адресатів. Шахраї навчилися підміняти адреси так, щоб вони виглядали «переконливо» (наприклад, частково повторювати адресу державної, банківської або іншої організації).
  • Не поспішати відкривати лист, навіть якщо його тема викликала бурхливий емоційний відгук. Шахраї намагаються привернути увагу жертви тим, що обіцяють виграш або «легкі гроші» («Ви перемогли в акції!», Отримайте приз акції – квартира в Києві!», «Автосалон надає знижки до мінус 80%» тощо). Можуть застосовуватися також теми загрозливого характеру («Вам нараховано новий відсоток за кредитом», «Повідомляємо про блокування вашого банківського рахунку» тощо)
  • Не переходити за посиланнями і не завантажувати файли, які приходять в листах або смс від невідомих адресатів.
  • Завжди створювати резервні копії файлів на окремих носіях або в хмарному сховищі.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас