У Росії підрахували, у скільки мільярдів обійшлася їм "помідорна" війна з Туреччиною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії підрахували, у скільки мільярдів обійшлася їм "помідорна" війна з Туреччиною

Світ
799
«Помідорна війна» з Анкарою коштувала Москві 1,3-1,5 мільярда доларів, а російські споживачі втратили можливість купувати дешеві турецькі томати.
Такий висновок міститься в моніторингу економічної ситуації, підготовленому Російською академією народного господарства і державної служби (РАНГіДС), Інститутом Гайдара і Всеросійської академії зовнішньої торгівлі (ВАЗТ).
Експерти відзначили, що через продэмбарго Росія втратила від 1,3 до 1,5 мільярда доларів, оскільки Туреччина у відповідь ввела мита на постачання низки російської продукції. При цьому Анкара зуміла переорієнтувати експортні потоки в тому числі в ті країни, які мають з Росією особливі торгові режими. Так, поставки в Білорусь зросли більш ніж у сім разів, в Казахстан — у 12,2 разу, в Азербайджан — 54,1 разу.
Водночас у Росії місцеві виробники помідорів і огірків отримали нішу на ринку розміром 0,5 мільярда доларів. З 15 березня Анкара ввела мита на ввезення російської продукції. За даними Bloomberg, Туреччина зважилася на це через збереження частини російських санкцій, які стосуються імпорту овочів, а також візового режиму.
Відносини між Росією і Туреччиною зіпсувалися після того, як 24 листопада 2015 року турецькі винищувачі ліквідували російський літак Су-24, що порушив повітряний простір країни. З 1 січня 2016-го почали діяти санкції проти Туреччини. Вони, зокрема, стосувалися поставок продовольства до Росії. Відносини почали відновлюватися в середині минулого року. Після цього санкції стали пом’якшуватися, при цьому помідори та огірки залишаються під дією ембарго.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас