Кошмар Ілона Маска. Все, що потрібно знати про скандальний електромобіль Faraday Future FF91 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кошмар Ілона Маска. Все, що потрібно знати про скандальний електромобіль Faraday Future FF91

Технології&Авто
1949
Напівміфічний електрокар FF91 компанії Faraday Future – 2,3 сек до “сотні” і 700 км на одній зарядці – нарешті представлений наживо. Наскільки новинка загрожує продуктам компанії Tesla?
Компанія Faraday Future показала на автосалоні в Лонг-Біч свою флагманську модель FF91. Це перша поява електрокара в «дикій природі» після його офіційного дебюту на виставці Consumer Electronics Show в Лас Вегасі.
Фанати Ілона Маска і Tesla завжди зневажливо відгукувалися про Faraday Future — спочатку цей стартап був надто настирливо секретним. Певні маркетингові зусилля дозволили Faraday Future бути на слуху, включаючи публікації в ряді провідних видань планети, навіть тоді, коли було взагалі незрозуміло, що, власне, розробляє компанія.
Потім, Faraday Future стала об’єктом насмішок через постійні перенесення презентації своєї розробки і фінансові проблеми. Компанія, яка ледь не збанкрутувала, ще не випустивши продукт, це і справді веселе видовище.
Нарешті Faraday Future представила свою флагманську модель, оголосила її феноменальні характеристики і навіть показала на міських вулицях. Розпочато прийом замовлень на новинку. Причому з сенсаційним успіхом.
У сучасному автомобільному світі, що стоїть на межі електричної революції, здивувати когось черговим електрокаром складно. Подивимося, чи вдалося це Faraday Future.
Що за компанія Faraday Future?
Faraday Future — це американський стартап в області створення «розумних» електромобілів.
Компанія існує з квітня 2014 року. Її штаб-квартира розташована в Лос-Анджелесі (Каліфорнія). В компанії працює близько 1400 співробітників.
Основним інвестором Faraday Future є китайський виробник електроніки LeEco.
Що за дивна назва для компанії?
Faraday Future (Майбутнє Фарадея — англ.) – це данина пам’яті британському вченому Майклу Фарадею, який відкрив електромагнітну індукцію. Власне, без неї були б неможливі електромобілі.
Таким чином Faraday Future ще на етапі назви вступає в гонку з Tesla Ілона Маска, названою на честь Ніколи Тесла, відомого своїми експериментами з електрикою.
Що розробляє Faraday Future?
Компанія спочатку амбітно заявила про створення преміальних електрокарів, тобто вторглася на територію Tesla.
У січні 2016 року на виставці в Лас-Вегасі Faraday Future представила концепт одномісного спортивного електрокара FF ZERO1.
Однак, ні характеристики, ні ціна, ні приблизні дати випуску названі не були.
У січні 2017 року Faraday Future показала FF91 — модель, яка повинна стати першим серійним номером. Тоді ж було розпочато прийом попередніх замовлень на новинку. Продажі повинні стартувати в 2018 році.
Що це за модель FF91?
Faraday Future відверто женеться за Tesla, зокрема, її єдиною серійною моделлю Model S.
FF91 — це флагманський електрокар. Цифра 9 означає вершину модельного ряду (за аналогією, наприклад, з Volvo S90), а цифра 1 означає першу модель в цьому сегменті.
У зв’язку з цим, FF91 володіє максимальними характеристиками, які покликані покласти Tesla Model S на лопатки за всіма характеристиками.
Які характеристики у FF91?
Електрокар оснащений двигуном потужністю 1050 к. с. Це дозволяє FF91 розганятися до 100 км/год за 2,3 сек. У Tesla Model S топової версії цей показник становить 2,4 сек.
Раніше повідомлялося, що прототип електрокара Faraday Future обігнав Tesla і Ferarri на короткій дистанції. Точний час, за який дітище Faraday Future проходить дистанцію в 402 м, не повідомляється, як і час розгону від 0 до 100 км/год.
FF91 будуть оснащувати батареями місткістю 130 кВтг. У компанії говорять, що це “батареї з найвищою енергетичною щільністю на планеті”. Запас ходу на одній зарядці — 700 км. В Tesla Model S P100D з батареями максимальної ємності цей показник становить 485 км.
Як щодо штучного інтелекту?
Faraday Future намагається не відставати від Tesla і в цьому напрямку. Модель FF91 оснащена висувним тривимірним лидаром, у який входить в комплект з 10 камер високої чіткості, 13 радарів далекого і близького радіусу дії та 12 ультразвукових датчиків.
Однак, деталі про те, яким чином FF91 може обходитися без водія, поки не повідомляються.
Так що — це насправді «вбивця» Tesla?
Поки що не ясно, що насправді являє собою Faraday Future. Компанія оповита таємницями і скандалами.
Свого часу повідомлялося, що дизайн концептів Faraday Future створив дизайнер, якому навіть не заплатили за роботу.
У квітні 2016 року Faraday Future з помпою провела процедуру початку будівництва власного заводу вартістю $1 млрд. в штаті Невада.
Однак, вже через пару місяців роботи були припинені через проблеми з фінансами.
Власне, фінансові негаразди — основний біч Faraday Future. Незважаючи на всі намагання позиціонувати компанію як американську і мінімізувати видимість зв’язків з Китаєм, Faraday Future за фактом є американською філією китайської LeEco.
Всі ключові посади займають китайські менеджери, які паралельно сидять на «другому стільці», маючи посади в LeEco.
До моменту офіційного представлення FF91 в Лас-Вегасі фінансові проблеми Faraday Future досягли неабияких масштабів. В американських ЗМІ з’явилися похмурі статті, які передрікали компанії швидкий кінець.
Несприятливе враження на інвесторів викликав і той факт, що в грудні 2016 року Faraday Future покинув співзасновник і керівник Дінг Лей.
Відсутність публічності — ще одна проблема Faraday Future. Ніхто достеменно не знає, які саме технології застосовуються у її електрокарах, хто є виробником батарей і двигуна.
Особливо це цікавить експертів після заяви про те, що електрокар з двигуном потужністю 1050 к. с. здатний проїхати на одній зарядці 700 км, іншими словами, у всьому перевершує Tesla Model S.
До того моменту, поки не з’являться підтвердження того, що Faraday Future не «торгує повітрям», скептицизм щодо цього китайсько-американського електричного альянсу не зникне.
Водночас, якщо виявиться, що FF91 дійсно володіє заявленими характеристиками разом з порівнянною із Tesla ціною (а Faraday Future натякає на такий стан речей), то це буде означати дуже серйозне загострення конкуренції на ринку електрокарів.
Досить сказати, що за заявою Faraday Future, компанія отримала понад 60 тис. попередніх заявок на модель FF91 тільки за перші дві доби після анонсу моделі. Це більше, ніж Tesla продала за весь 2015 рік і майже стільки ж, скільки за 2016 рік. Не факт, звичайно, що електрокар реально куплять всі, хто залишив заявку. Але рівень інтересу до продукції Faraday Future дуже і дуже високий.
Олексій Бондарев
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас