У Росії щомісяця стають банкрутами понад тисяча компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії щомісяця стають банкрутами понад тисяча компаній

Фондовий ринок
565
Кількість корпоративних банкрутств в Росії на 15 відсотків перевищує рівень докризового 2013 року. Такі дані наводить у своєму дослідженні Центр макроекономічного аналізу та короткострокового прогнозування (ЦМАКП). Щомісяця банкрутами стають більше тисячі російських компаній. Незважаючи на зниження ключової ставки ЦБ, в 2017 році кардинального поліпшення показників не спостерігається. Які галузі знаходяться в зоні ризику і наскільки критичне банкрутство юридичних осіб для економіки в цілому, з’ясовувала DW.
Останні тенденції: “не в ногу” з європейцями
За підсумками 2016 року, кількість банкрутств у російській економіці знизилася на 3,4 відсотка відносно 2015 року, що, тим не менш, поки ще на 15 відсотків більше, ніж у докризовий 2013 рік. У 2017 році ситуація практично не змінилася. Як розповів DW один з авторів дослідження ЦМАКП, експерт Олексій Рибалка, за підсумками першого кварталу 2017 року кількість корпоративних банкрутів залишилася на порівнянному рівні з аналогічним і попереднім періодами 2016 року”.
Максимальний сплеск банкрутств у Росії спостерігався в 2014 році, коли їх кількість зросла порівняно з 2013 роком більш ніж на 18 відсотків. У цей час найбільші європейські економіки – Німеччина і Франція – демонстрували зворотну динаміку: кількість банкрутств у ФРН зменшилася на 7,4 відсотка, у Франції – на 2,5 відсотка, і відтоді така тенденція в цих країнах збереглася.
Як пояснює Олексій Рибалка, динаміка величини корпоративних банкрутств в економіці – це не тільки наслідок впливу зовнішніх і внутрішніх факторів на економічну стабільність країни, але і “наслідок реакції на них шляхом проведення своєчасної грошово-кредитної політики, що відповідає поставленим цілям”. Іншими словами, велика кількість банкрутств свідчить про неефективність проведеної економічної політики.
Головні причини банкрутств
Заступник директора аналітичного департаменту інвесткомпанії “Альпарі” Наталя Мільчакова відносить до основних причин сформованої ситуації зниження попиту на продукцію, а також неконкурентоспроможність багатьох виробників.
“Головною причиною банкрутства підприємств, як правило, є надлишкова закредитованість і неможливість погасити борги. А неможливість платити за боргами, як правило, виникає внаслідок скорочення обсягів ринку і гострої конкуренції”, – заявила вона DW.
Автори дослідження ЦМАКП про банкрутства юридичних осіб також вказують серед факторів, що впливають на їх кількість, низький споживчий попит, високу ключову ставку ЦБ (від неї залежать ставки за кредитами в комерційних банках), зростання простроченої заборгованості компаній (в 2016 році вона зросла на 67,4 відсотка у порівнянні з 2014 роком) і стагнацію інвестицій в основний капітал (на 11 відсотків менше).
Ситуація по галузях: будівельникам найважче
Найбільша кількість банкрутств в Росії відбувається в трьох сферах: оптовій і роздрібній торгівлі (3089 випадків за 2016 рік), будівництві (2381) та наданні комерційних послуг (2157).
При цьому будівельна галузь показує найбільш негативну динаміку. У 2016 році інтенсивність банкрутств у цьому сегменті зросла на 9,4 відсотка порівняно з 2015 роком, досягнувши максимуму за останні 10 років. “Обвалилися саме ті ринки, які сильно залежать від попиту споживачів усередині країни”, – пояснює Наталя Мільчакова.
Водночас є й успішні галузі, наприклад, сільське господарство та електроенергетика. У першій кількість банкрутств знизилася за рік на 17,5 відсотка (до 674 випадків, що є мінімумом з 2007 року), у другій – на 21 відсоток (349). “Сільське господарство і харчова промисловість отримують вигоди за рахунок імпортозаміщення і російського продовольчого ембарго”, – коментує ці дані експерт “Альпарі”.
Що стосується електроенергетики, то секрет її успіху, за словами Мільчакової, полягає в тому, що “це природна монополія, конкуренції в цьому секторі практично немає, принаймні, в регіональному розрізі”. Населення буде платити монополісту “за будь-якої погоди”, а тарифи встановлюються державою з урахуванням інфляції. “Тому не дивно, що монополісти в період кризи тримаються на плаву”, – говорить експерт.
Вплив на економіку: безробіття, відтік інвестицій
Олексій Рибалка відзначає, що в поточному році “напружена ситуація може зберегтися в секторах з найбільшим стисненням ринків, на відновлення яких і вихід на докризові рівні потрібно більше часу, ніж іншим: будівництво, надання комерційних послуг та машинобудівний комплекс”.
Позитивної динаміки експерт очікує у сфері транспорту, зв’язку та сільському господарстві. Тим не менш, за його словами, для подолання рівня у тисячу банкрутств на місяць необхідний “новий відчутний імпульс, наприклад, у вигляді подальшого зниження ключової ставки ЦБ”.
Високий рівень банкрутств негативно впливає на інвестиційний клімат, вказують експерти. Також, за словами Наталії Мільчакової, збільшується безробіття в країні, знижується рівень життя в ряді регіонів, особливо, якщо мова йде про банкрутство підприємств у невеликих містах”. Експерт визнає, що “банкрутства певною мірою дозволяють оздоровити економіку, очистивши низку галузей від слабких і ненадійних учасників”, однак підкреслює, що негативних аспектів впливу банкрутств на економіку більше, ніж позитивних.
Євлалія Самедова
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас