Українцям хочуть запропонувати доносити про картельні змови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям хочуть запропонувати доносити про картельні змови

Казна та Політика
1602
Антимонопольний комітет України планує запустити механізм, завдяки якому фізичні особи, які володіють інформацією про існування картельних змов, зможуть повідомляти про це комітету, який буде сприяти виявленню антиконкурентних узгоджених дій на ринку.
Про це під час круглого столу, присвяченого проблемі картельних змов і методам боротьби з ними, повідомила перший заступник голови АМКУ Марія Нижник.
«Зараз інформацію про картельні змови можуть надавати тільки компанії – учасники самої змови… Запрацює механізм, при якому будь-яка приватна компанія або фізична особа, якій відома інформація про змову, зможе конфіденційно звернутися в Антимонопольний комітет», – сказала вона, додавши, що повідомити відповідну інформацію зможе як співробітник компанії – учасника змови, так і колишній співробітник такої компанії, споживач або компанія-конкурент.
За словами Нижник, введення цього механізму передбачено Програмою звільнення від відповідальності, згідно з якою до фізособи (компанії) буде застосовуватися обмежена відповідальність за участь у картельній змові, якщо інформація про змову буде повідомлена нею в АМКУ в добровільному порядку.
«Якщо буде заява, комітет буде мати підстави для пошуку доказів. Якщо будуть докази, то це дуже допоможе комітету», – сказала Нижник.
Також вона зазначила, що рішення про запуск такого механізму може бути прийнято найближчим часом, а сам механізм зможе запрацювати вже в квітні поточного року.
За словами представника Комісії з питань конкуренції Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Олександра Вознюка, який також виступив на круглому столі, на сьогоднішній день 80% картельних змов у світі вдається розкрити і довести їх існування саме завдяки Програмі звільнення від відповідальності.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас