Лілія Лазепко: бізнес і його інтереси треба ставити вище, а не використовувати стереотипи при прийнятті рішень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лілія Лазепко: бізнес і його інтереси треба ставити вище, а не використовувати стереотипи при прийнятті рішень

Особисті фінанси
915
Finance.UA продовжує публікувати бесіди з бізнес-леді на тему гендерної рівності щодо чоловіків і жінок у бізнесі. На цей раз у діалозі з Finance.UA Лілія Лазепко, Член Правління АТ «ОТП Банк», яка курирує операційну діяльність банку та IT, розповіла про психологію ведення бізнесу по-жіночому. Чи можна розділяти чоловічий і жіночий бізнес?
– Відомо, що чоловіки і жінки дуже різні. Частіше чоловіку і жінці складно дається порозуміння через існуючі гендерні стереотипи. Якщо розглядати бізнес як робоче середовище для жінок, то чи в цьому питанні права жінок рівні?
Л. Л.: Я вважаю, що в контексті бізнесу основним аспектом є ініціативність і відповідальність. Оскільки відповідальність однакова і не залежить від того, хто її взяв – чоловік чи жінка, то і права повинні бути рівними. Таким принципом керуються при підборі команди.
– Що ви скажете про роботу в банківському секторі, які можливості відкриті для жінок?
Л. Л.: Я б не розділяв можливості для жінки і чоловіка. Вони відкриваються перед усіма. Я роблю такі висновки, виходячи з ситуації в нашому банку. Перед інтерв’ю я провела експрес-аналіз співвідношення кількості жінок та чоловіків на керівних посадах в нашому банку. Результат: 77 жінок і 76 чоловіків, тобто фактично 50/50. Думаю, що це досить збалансований показник.
– Яка ключова особливість ведення бізнесу по-жіночому?
Л. Л.: Жінка підходить до прийняття рішення більш виважено і комплексно, беручи до уваги різні обставини та умови, не упускаючи при цьому дрібних деталей і враховуючи таке важливе явище, як людський фактор. Для мене особисто важливе не просто досягнення якого-небудь результату, але й шляхи його досягнення. Потрібно відкидати емоційну складову в цьому випадку, краще трохи почекати і прийняти рішення пізніше.
Для мене також важливо знаходити компромісні рішення, якщо немає єдиної думки в моїй команді, і знаходити підтвердження мого рішення у співробітників. В такому разі я точно знаю, що завдання буде виконано. Це мій принцип.
– Чи правильно розділяти в бізнесі чоловіків і жінок?
Л. Л.: На мій погляд, у бізнесі не потрібно розділяти чоловіків і жінок, замість цього потрібно об’єднувати зусилля, враховуючи особисті та професійні якості – як чоловіків, так і жінок. Не варто забувати, що це бізнес, і його інтереси треба ставити вище, а не використовувати стереотипи при прийнятті рішень.
– Чи потрібна жінці освіта, щоб досягти успіху у власній справі?
Л. Л.: Безумовно, для досягнення максимального успіху базову освіту мати важливо. Вища освіта дає хорошу платформу для подальшого навчання. І, звичайно, далі – постійна самоосвіта. В епоху інтернету для цього є все необхідне, важливо лише мати бажання і виділяти для цього достатньо часу.
Якщо говорити про мою освіту – я закінчила інститут Народного господарства ім. Д. С. Коротченка, фінансово-економічний факультет з червоним дипломом.
Потім були стажування в міжнародних банках, досвід роботи з міжнародними банківськими групами, проходила школу для керівників у Райффайзен Банку, брала участь у міжнародних тренінгах та конференціях, а також у тренінгах з особистісного зростання.
Ну і, звичайно ж, у мене був учитель, який мене вчив банківській справі, а потім вже і всім азам менеджменту – це мій перший керівник, до якого я прийшла після інституту – Ігор Євгенович Францкевич. Він ставив переді мною амбітні і, як мені здавалося тоді, непідйомні завдання, які я успішно виконувала.
Тільки уявіть, під час повного розвалу Союзу і перебудови банківської системи, коли на ринку залишалася всього пара банків, банк «Україна» реалізував безпрецедентний на той час проект – впровадження нової, західної операційної системи.
Я керувала цим проектом, і він вимагав від мене, окрім, власне, організації проектної роботи, взаємодії з підрядниками англійською мовою та повного освоєння всіх банківських процесів від А до Я. Це був виклик і колосальний досвід.
Відразу після успішної реалізації цього проекту, з’явився новий виклик: організувати спільні проекти банку з міжнародними компаніями, і я зайняла посаду керівника відділу міжнародних проектів. Словом, вчитися треба завжди і не боятися викликів!
– Ви займаєте в банку високу посаду. Остання криза у країні показала, що банківська система дала велику тріщину: банки зазнали збитків, з ринку пішло багато фінансових установтощо. Що ви робили, щоб протистояти поточному економічному колапсу?
Л. Л.: Я в банку відповідаю за напрямки, які безпосередньо не створюють доходів, а відповідають за раціональне використання ресурсів і підтримку бізнес-підрозділів.
Моя персональна відповідальність – це майже половина бюджету операційних витрат банку та все, що пов’язано з вкладеннями в капітальні інвестиції, тобто з розвитком і підтримкою існуючих процесів із забезпечення всіх підрозділів банку.
Під час кризи була проведена серйозна робота з аналізу видаткової частини нашого бюджету, складні переговори з нашими партнерами, які надають банку необхідні сервіси, а також впроваджено досить жорсткий контроль витрат банку.
Були проаналізовані всі операції і зроблені пропозиції, як можна їх виконувати більш ефективно, з меншим ресурсом. Завдяки цим заходам банку вдалося стримати зростання витрат і збалансувати бюджет в цілому, незважаючи на значне зростання валютного курсу та інфляції за період 2013-2016 років.
– Криза, про яку ми заговорили, розбурхала не тільки банківське середовище, а й економіку в цілому. Сили, які були спрямовані на поліпшення рівня життя в країні, на боротьбу з корупцією, виявилися недостатніми. При підготовці до бесіди натрапила на дуже цікавий факт: Швеція є світовим лідером в сфері гендерної рівноправності. Ця країна перемогла корупцію багато в чому завдяки тому, що стала активно залучати жінок до управління державою. Жіноче представництво в парламенті та уряді цієї країни становить до 47%. В Україні на 2016 рік з 450 депутатів Верховної Ради, тільки 51 жінка або 11,33%. До того ж успішна соціальна політика Швеції, очолювана жінками, призвела до підвищення рівня життя. Відповідно до останнього звіту Всесвітнього економічного форуму «Global Gender Gap Report 2016», явна проблема України полягає саме в гендерних питаннях. Як нам їх вирішити?
Л. Л.: Ситуацію в Україні та Швеції порівнювати, звичайно, можна, але це не призведе до об’єктивної оцінки. Занадто велика різниця в розмірах корупції на всіх рівнях. І в Швеції, на мій погляд, призвело до успіху не стільки дотримання гендерної рівності, скільки підтримка парламенту на інших рівнях управління країною (судова система, податкова політика та ін).
Тому сказати однозначно, що якщо в українському парламенті стане працювати більше жінок, то рівень життя в країні та соціальна політика різко зміняться в кращій бік, складно.
– Рівень грамотності серед жінок настільки ж високий, як і у чоловіків, він становить 99,74-99,79% відповідно. Але, як бачимо, заробляти нарівні з чоловіками жінкам не вдається. Чому?
Л. Л.: Все залежить від політики компаній. Жінка цілком може заробляти навіть більше, ніж чоловік.
– Щоб підсумувати бесіду: чи жінки можуть бути не менш успішними в роботі та бізнесі, ніж чоловіки?
Л. Л.: Можуть, чому ні?! І життєвий досвід це підтверджує. Тут важливо не забувати, що жінка все-таки в першу чергу – мама, дружина. Від неї залежить насамперед тепло домашнього вогнища.
Необхідно вміти балансувати між сім’єю і роботою. При цьому робити це треба весь час, і в цьому сенсі жінкам складніше, ніж чоловікам.
Розмовляла Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас