Безвіз 2017: кому дефіцит біопаспортів набив кишені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безвіз 2017: кому дефіцит біопаспортів набив кишені

Особисті фінанси
1050
Звістка про те, що Європарламент проголосував за надання нам безвізу, дивно збіглася з обшуками СБУ у провайдера ДП «Документ», де українці могли оформити біопаспорти. Тепер прийомом документів на заповітний паспорт займаються тільки Овіри. У них вже займають черги з ночі, а посередники заробляють. Водночас співробітники візових центрів не вірять в те, що ми скоро зможемо відвідувати Європу без «шенгену», а видачу віз призупиняють через велику кількість бажаючих їх оформити.
Як заробляють на біопаспортах
Вчора ДП «Документ» так і не почало приймати заявки на оформлення біопаспортів. Буквально в день оголошення про голосування за безвіз для України в офіс провайдера «Документ» прийшли сбушники у масках. В результаті прийом заявок спочатку призупинили до вівторка, а тепер і зовсім до наступного тижня. В самому офісі «Документа» на бул. Т. Шевченка в Києві незвично тихо: щоправда, у кожного з віконець видачі черга мінімум по сім осіб.
«З технічних причин ми поки що не приймаємо документи, доведеться почекати. Зараз ми видаємо тільки ті документи, які подавалися раніше», — пояснив нам адміністратор. Варто відзначити, що і записатися в електронну чергу теж ніяк не можна. Зате в столичних ВГІРФО також вже вишикувалися черги за біопаспортами. Наприклад, у Печерському районі столиці на подачу документів вчора вранці було мінімум 15 осіб. І то це ті, хто записався заздалегідь. А новеньких записували вже тільки на 25 травня. У регіонах ситуація з чергами не краща — наприклад, в деяких відділеннях в Одесі люди змушені займати живу чергу з пізнього вечора і стояти всю ніч через те, що документи приймає одна людина.
Щоправда, в Мережі через посередників можна потрапити в чергу на наступний день і за 15 хвилин, але це буде коштувати дорожче рази в два. Наприклад, за 20 робочих днів посередники пропонують оформити за 1190 грн, а в ВГІРФО це коштує 550 грн. А за три робочі дні у посередників доведеться заплатити 2390 грн, а в ВГІРФО — 810 грн. Ми зв’язалися з менеджером сайту «Мій паспорт», що пропонує подібні послуги.
«Це «Документ» не працює, а у нас все в порядку. За скільки днів ви хочете оформити? За чотири? Без проблем. Який район ВГІРФО вам зручний? Ми оформимо все в будь-який день, хоч завтра, в будь-який час. Так, наш менеджер буде вас чекати на станції метро «Театральна» о 10:00, вона проведе вас без черги, ціна — 2190 грн. За часом – 15 хвилин. Зараз заповню ваші дані і пришлю контакти менеджера», — повідомила посередник Наталія.
До речі, з приводу безвізу самі співробітники ВГІРФО і візових центрів просять особливо не спокушатися. «Дівчина, якій безвіз? Ну як я можу сказати, робити вам візу чи не робити, якщо ви без неї нікуди не виїдете. Офіційно безвіз в Україні ще не працює, а коли запрацює, тоді прийдете до нас, зробите собі біопаспорт і поїдете», — сказали нам в ВГІРФО на вул. Суворова в Києві. У візових центрах також сумніваються в тому, що з червня система запрацює. «Робіть «шенген» і не морочте собі голову!» — говорять у візових центрах.
Підгрунтя обшуків
Що стосується обшуків у провайдера ДП «Документ», то, за даними СБУ, під час створення телекомунікаційної мережі для Держміграційної служби в 2014-2015 роках спільно з Держспецзв’язком були присвоєні бюджетні гроші. «Проблеми виникли не тільки у нас, але і у центрів надання адмінпослуг. Ми сподіваємося, що з початку наступного тижня запрацює центр в Києві, а далі вони будуть підключатися в інших великих містах», — сказав прес-секретар ДП «Документ» Володимир Поліщук.
За його словами, у поточного провайдера проблеми з Держфіскальною службою: «Мабуть, доведеться укладати договір з іншим провайдером — зараз керівництво веде переговори».
Джерела в IT-колах недавні обшуки пов’язують з тим, що інформація про компанії можновладців потрапила у відкритий доступ. «СБУ почала перевірку тих компаній, які надавали доступ до фінансової інформації в держбазах даних, — ймовірно, дані Держфіскальної служби і Держміграційної служби виявилися на одному сервері», — зазначило джерело.
Крім того, обшуки, на думку джерел, пов’язують з раніше проведеними обшуками в Youcontrol (компанія, на думку правоохоронців, незаконно використовувала доступ до відкритих державних реєстрів. — Авт.), проте більш ймовірною причиною є боротьба двох конкурентів. «За тиждень у всіх конкурентів однієї з компаній провели обшуки і вилучили всю апаратуру, причому згадали навіть справи вже реорганізованих компаній», — говорить нам обізнане джерело. За словами нашого співрозмовника, в обшуках в ДП «Документ» можливий і політичний підтекст: «За ним стоять люди, які мають відношення до «Народного фронту», тому це виглядає скоріше як розборки, — зараз йде боротьба фракції за місця в Мін’юсті і МВС, тому це може бути однією зі спроб призначити туди зручну для них людину», — вважає джерело.
Офіційно в Держміграційній службі запевняють, що труднощі є, але вони тимчасові. «Є черги, але ми намагаємося максимально швидко вирішити питання з відновленням роботи паспортних сервісів. Також чекаємо запуску нових центрів адмінпослуг. Ми вже збільшили кількість відділень міграційної служби: якщо в минулому році їх було 330, то нині їх вже майже 600. Все необхідне обладнання в них вже доставили і підключили», — каже речник Держприкордонслужби Сергій Гунько. За його словами, дорожчати документи через це не будуть.
Не приймають документи
Цікаво, що у візових центрах уже припиняють подання документів на шенген на найближчі два місяці. Пояснюють це ажіотажем, через який виникли величезні черги.
«У Чехію, Угорщину завжди були черги на два-три тижні вперед, але зараз вже все розписано до червня. Оскільки очікується, що безвіз запрацює до середини червня, то чергу на липень і серпень поки що вирішили не формувати», — розповіла нам співробітниця одного з приватних візових центрів Києва Анастасія Чехова. Самі співробітники візових центрів до перспективи безвізу ставляться скептично, запевняють, що їхні клієнти теж поки що не радіють. «Багато телефонують і просять допомогти з візою на перший час, потім вже кажуть, що поїдуть самі, якщо, звичайно, безвіз таки буде», — говорить співробітниця одного з районних візових центрів у Чернівцях Ірина Шилко.
Анастасія Кучкіна , Марія Разенкова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас