"Газпром" готує ґрунт для запуску "Північного потоку-2": домовився про транзит газу через Чехію і Словаччину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" готує ґрунт для запуску "Північного потоку-2": домовився про транзит газу через Чехію і Словаччину

Енергетика
461
Російський “Газпром” готується передати газові потоки в Центральній Європі з українського транзиту на трансбалтійський газопровід Nord Stream 2.
“Газпром експорт” уклав рамкові довгострокові угоди про транзит газу через Чехію (до 2040 року, оператор Net4gas) і Словаччину (до 2050 року, оператор Eustream) на €5 млрд і €5,3 млрд відповідно. У компанії пояснили, що суми і терміни мають “орієнтовний характер”, а угоди необов’язкові.
“Такі угоди укладають всі учасники ринку у відповідності з вимогами оператора”,— уточнили в “Газпром експорті”. Визначення орієнтовних строків і сум необхідно згідно з вимогами 223-ФЗ про закупівлі держкомпаній. Суми зараз точно розрахувати неможливо, оскільки європейські оператори газотранспортних систем (ГТС) не встановлюють тарифи на такий тривалий термін.
Тим не менш, на ринку пов’язують ці угоди з підготовкою “Газпрому” до укладення нових довгострокових контрактів на транспортування газу, який буде приходити в ЄС за газопроводом Nord Stream 2, що проектується.
Нагадаємо, “Газпром експорт” на аукціоні забронював для таких поставок нові потужності у Німеччині (58 млрд кубометрів на рік на вході), Чехії (близько 45 млрд кубометрів) і Словаччині в основному на період з 1 жовтня 2019 по 2039 рік. Контракти на транспортування мають бути підписані після того, як будуть створені ці потужності — газопровід Eugal в Німеччині і розширення ГТС в Чехії і Словаччини. Будівництво повинне бути схвалене місцевими регуляторами і буде фінансуватися операторами, “Газпром” зобов’язався сплачувати тариф за прокачування.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас