Кирило Бігай: IT-бізнес проти України. Чому найкращі фахівці виїжджають з країни? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кирило Бігай: IT-бізнес проти України. Чому найкращі фахівці виїжджають з країни?

Казна та Політика
1109
Український IT-бізнес здебільшого орієнтується на глобальний ринок. Звичайно, існують компанії, яким вдається заробити в межах України, але часто локальна активність триває лише до моменту виходу на міжнародний ринок. Чому ж IT-шники і їхні прибуткові стартапи не затримуються в Україні?
Запитайте будь-якого засновника IT-компанії про його мрії і почуєте єдину відповідь: мати можливість працювати на зовнішніх ринках, не залишаючи рідну країну. Низька собівартість праці та проживання, досвідчені фахівці і зрозумілий менталітет – здавалося б, в Україні є все, щоб сфера інформаційних технологій стала провідною індустрією країни. Але щоразу, коли підприємці намагаються принести користь внутрішній економіці, виявляється, що державні органи вкотре все ускладнили.
Законодавчі палиці в колесах
У 2015 році після Революції гідності український IT-ринок потрапив під пильну увагу різних регулюючих структур. Близько 80 найбільших компаній зіткнулися із позаплановими перевірками і рейдами, що, згідно з дослідженнями компанії IDC, призвело до скорочення IT-сектора на 42%. Як наслідок, у пошуках кращого життя і соціальної захищеності країну залишили близько 5000 талановитих програмістів і розробників.
В кінці 2016 року президент підписав Законопроект №4496, метою якого було істотно спростити життя IT-фахівців, які працюють на аутсорсингу. Цей документ повинен був вирішити головну проблему експортерів – отримання грошей у валюті без підписаного договору з мокрою печаткою.
Але, за словами засновника спільноти фрілансерів beFree Пилипа Духлія, для того, щоб НБУ і ДФС припинили затримувати перекази, повинні вийти підзаконні акти з точним трактуванням понять «робота» і «послуга». І, як це зазвичай буває в українському законодавстві, питання може залишатися невирішеним досить довго.
Податкові труднощі
У той час як естонський уряд заявив про намір залучити 2000 IT-фахівців за 5 років, витративши на це до 10 мільйонів євро, керівництво України робить все, щоб співробітники наших компаній не були офіційно працевлаштовані.
З 1 січня 2017 року українські підприємці змушені сплачувати єдиний соціальний внесок у розмірі 22% від зарплати, що в сумі з 18% від ПДФО і 1,5% військового збору дають 41,5% додаткових податків з кожного співробітника.
Це призводить до відтоку кадрів, і країна щорічно втрачає до $50 000 ВВП на рік на кожному IT-мігранті.
За оцінками експертів, близько 60-80% IT-ринку України перебуває в тіні. Цей факт негативно позначається на інвестиційній привабливості країни і розвитку сфери IT-стартапів. Як наслідок, засновники компаній, яким вдається залучити кошти міжнародних фондів на розвиток свого проекту, на прохання інвесторів їдуть в США або ЄС.
Які прогнози
Попри всі обіцянки, український IT-бізнес продовжує бути незахищеним. Неоднозначність формулювань у законі призводить до парадоксальних ситуацій, як, наприклад, це сталося зовсім недавно в компанії з пошуку надійних контрагентів YouControl. Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» , це підприємство не вчинило жодних протиправних дій, але через рішення суду СБУ проводила обшуки в офісі та квартирах його співробітників.
При цьому навіть після таких новин IT-сфера продовжує вважатися однією з найбільш привабливих і перспективних. Тільки зверніть увагу, як багато з’явилося реклами різних курсів програмування, обіцяють повний багаж знань і працевлаштування з окладом 1500 доларів за 2 тижні навчання. Можливо, справа в віянні моди, а можливо, в «просіданні» інших сфер.
Але висновок можна зробити наступний: поки адміністративні і законодавчі органи не почнуть підтримувати інформаційні технології, Україна продовжить залишатися постачальником не сильних IT-підприємців і проектів, а дешевої робочої сили.
Кирило Бігай, СЕО і співзасновник онлайн-майданчику для пошуку репетиторів Preply.com
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас