Банкіри висловилися щодо відставки Гонтаревої — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри висловилися щодо відставки Гонтаревої

Казна та Політика
6583
Банкіри шкодують про відставку голови Національного банку Валерії Гонтаревої і сподіваються на призначення незалежного наступника на цю посаду.
“В цілому Валерію Гонтареву на посаді голови Нацбанку буде досить складно замінити, якщо не неможливо зовсім. Зважаючи на незворотність розпочатих нею реформ, основне завдання нового керівника – не збавляти їх темпів”, – вважає голова правління ОТП Банку Тамаш Хак-Ковач.
Представники банківського сектора відзначають, що вжиті Валерією Гонтаревою заходи часом були дуже жорсткими і практично завжди непопулярними, однак цього вимагало становище, в якому опинився банківський сектор після втрати значних активів в Криму і на Донбасі.
Серед проведених Гонтаревою реформ у Незалежній асоціації банків виділяють принциповість при прийнятті рішень у сфері банківського нагляду, розкриття структури власності банків і націоналізацію Приватбанку.
“Валерія Гонтарева не була політиком і не прагнула бути для когось комфортною, зручною або хорошою. Її стійкості і силі духу може позаздрити будь-який чоловік. І для мене вона стала українською Маргарет Тетчер. Якщо у її наступника будуть такі ж міцні нерви, за банківську систему можна бути спокійними. Гірше, якщо на її місце прийде популіст, залежний від політичного і олігархічного впливу”, – зазначила виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова.
Банкіри відзначають, що для успішного завершення реформ фінансового сектора України дуже важливо, щоб майбутній глава центробанку був технократом, рівновіддаленим від впливу всіх політичних кіл.
“Ми не віддаємо перевагу конкретній особистості, але віримо і сподіваємося, що спадкоємець продовжить реалізацію розпочатого курсу реформ банківського сектора і це буде незалежна і політично незаангажована фігура. Це позитивно позначиться і на стані фінансової системи, і на подальшому перебігу реформи. Ми також очікуємо подальших зусиль щодо захисту прав кредиторів – без цього неможливо розглядати відновлення кредитування всіх сегментів економіки”, – повідомили агентству Альфа-банк (Україна) і Укрсоцбанк.
10 квітня Гонтарева повідомила, що з 10 травня вона залишає посаду голови НБУ.
Вона вже написала відповідну заяву про звільнення і чекає на швидке задоволення її Президентом і Верховною Радою.
Також вона подала Президенту 4 кандидатури на цю посаду.
Гонтарева очікує, що наступним головою НБУ стане технократ і професіонал.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас