Чого побоюватися 2017 року: прогноз від Всесвітнього економічного форуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого побоюватися 2017 року: прогноз від Всесвітнього економічного форуму

Світ
659
Всесвітній економічний форум представив звіт про глобальні ризики для економіки всього світу — результат роботи 750 експертів. Ці тренди будуть негативно впливати на економіку як мінімум протягом найближчих 10 років.
1. Екстремальна погода
Так, найбільша проблема — не тероризм, як ти напевно подумав. Наслідки стихії природи в останні роки відчули на собі мешканці усіх континентів, і в 2017 році ситуація повториться.
За даними Всесвітньої метеорологічної організації, 2017 рік стане найтеплішим за всю історію спостереження за кліматом. Спека сприяє підвищенню рівня води в океані за рахунок танення льодів Арктики, викликає посуху і урагани.
2. Неконтрольована міграція
В останні кілька років Європа зіткнулася з міграційним кризою, масштаби якої не поступаються переселенню народів під час Другої світової війни. На даний момент близько 1-1,8 мільйона осіб перейшли кордони розвинутих країн, і серед біженців європейські служби безпеки регулярно знаходять злочинців і терористів.
Ризик у тому, що уряди всього світу так і не виробили єдину політику стосовно мігрантів. Деякі країни, як Німеччина, приймають їх вільно, інші, наприклад, Угорщина, закрили кордони.
3. Природні катастрофи
У 2016 році повені, пожежі та урагани принесли глобальній економіці збитків на суму більш ніж $175 млрд. Найбільшим катаклізмом став землетрус на острові Кюсю в Японії, який вбив більш ніж 40 осіб і завдав шкоди в розмірі $25-30 млрд.
Вже на початку 2017 року, 28 березня, на Австралію обрушився циклон “Деббі”, швидкість якого досягала 270 км/годину. В результаті 63 тис. жителів залишилися без електрики. У Південній Америці від повені страждають жителі Перу. Загинули 72 людини.
Вчені передбачають, що європейські міста протягом наступних 100 років будуть стрімко йти під водучерез хвилі, які до 2100 року стануть потужнішими на 30%.
4. Тероризм
Весь 2016 рік був просякнутий страхом терористичних атак, які траплялися повсюдно в країнах Європи, Азії і т. д. Теракт в Парижі забрав життя 130 осіб, а в Ніцці — 86.
Для того, щоб привабити наляканих туристів, готелі знизили вартість своїх послуг на 35%. В аеропорті і метро Бельгії ісламістські терористи вбили 35 осіб, у центрі Берліна — 15. Смертельні акції повсюдно влаштовувалися в Туреччині, в країні якій найбільший прибуток приносить туризм.
Більш суворі заходи безпеки і невпевненість змушують інвесторів відкликати свої інвестиції, і це негативно позначається на економічному зростанні.
5. Руйнівні технології
До 2017 року в Швеції, Бельгії та Франції громадяни сплатять 93% покупок за допомогою банківських карт. А в японських магазинах все рідше можна побачити справжніх продавців.
Технології, що розвиваються, покликані допомагати людству, тим не менш, вони зменшують кількість робочих місць.
Але і це не найбільша проблема. Тому що ще є ризик кібератак, в результаті яких злочинці можуть отримати секретну корпоративну інформацію та особисті дані клієнтів.
В минулому році китайські вчені змогли отримати портрети курців, що кидають недопалки прямо на асфальт. Їх зробили за допомогою аналізу ДНК, взятої зі слини на фільтрі. Такі технології запросто може використовувати якийсь тоталітарний режим для стеження за громадянами.
6. Кібератаки
У 2016 американська розвідка зареєструвала незаконне втручання в хід виборів президента Америки. Британські служби з протидії інтернет-злочинності відзначають, що кількість хакерських атак за останні кілька років збільшилася.
Німеччина, де у вересні пройдуть парламентські вибори, заявила, що службам безпеки потрібно зробити все необхідне для того, щоб уникнути кібератак, зокрема з боку свого головного ворога — Росії.
А в 2016 році зловмисники зняли з рахунків Банку Росії $31 млн.
7. Зміна клімату
Незвичайна погода і природні катаклізми трапляються все частіше через зміни клімату, які викликані нашою діяльністю. Викиди вуглекислого газу в атмосферу розтоплюють льодовики, через що температура на Землі збільшується, течії змінюють свій напрямок, а рівень води збільшується щороку на 10 см.
Якщо в 90-х про природні катастрофи можна було чути тільки з пісень “Радіохед”, в 2017 людство може спостерігати реальні наслідки свого недбалого ставлення до природи.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас