Європейці досі зберігають старих грошей на 15 мільярдів євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейці досі зберігають старих грошей на 15 мільярдів євро

Світ
604
Застарілі банкноти й монети на загальну суму понад 15 мільярдів євро все ще не обміняли на євро в країнах єврозони.
Про це пише Bloomberg.
Майже половина коштів знаходиться в Німеччині, незважаючи на те, що там євро був введений в обіг раніше, ніж, наприклад, в Латвії та Литві, які останніми з 19 країн Євросоюзу почали використовувати євро.
На другому місці після Німеччини опинилася Франція, де збереглася велика кількість франків. На третьому місці – Іспанія.
Близько третини від загальної кількості застарілих банкнот і монет в єврозоні тепер непотрібні. 12 національних центральних банків відмовилися від своїх обов’язків з вилучення грошей із обігу. Термін обміну банкнот закінчився у Франції, Італії, Фінляндії та Греції.
На щастя для жителів Німеччини, їм не потрібно поспішати. Бундесбанк заявив, що буде “нескінченно” обмінювати “необмежену кількість” німецьких марок. Банк Португалії, навпаки, припинив обмінювати монети в кінці того ж року, коли був прийнятий євро, що зробило непотрібними 48% ескудо, щоперебувають в обігу .
Крайні терміни для обміну готівки були проблемою для деяких жителів єврозони, які втратили можливість обміняти свої накопичення. Банку Італії в минулому році було запропоновано викупити ліру на суму 2,5 млн євро після того, як представники громадськості поскаржилися в конституційний суд країни на необґрунтовану заміну терміну обміну грошей в 2011 році.
Нагадаємо, Європейський центральний банк з 4 квітня ввів в обіг нову купюру номіналом 50 євро.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас