Реального “Роттердам+” в цьому році не було - Гройсман — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реального “Роттердам+” в цьому році не було - Гройсман

Енергетика
275
Прем’єр-міністр стверджує, що цьогорічний тариф на електроенергію не включав завищеної ціни вугілля.
“Мінпаливенерго прив’язалася за їхньою офіційною інформацією до польського, по-моєму, хабу. Але ціна вугілля піднялася буквально до 3 тис гривень, а в тарифі вона була 1730 грн, тобто менше, ніж Роттердам+”, – сказав Гройсман.
За його словами, “загроза була в тому, щоб на наступні 12 місяців зробити перерахунок на 3 тисячі. Але я б уже був у великому бунті і ніколи б не допустив, моя публічна позиція була б категоричною”.
“Тому реального Роттердама в цьому році не було. Але формула така, що вони беруть за попередні 12 місяців. Якби вони взяли за попередні 12 місяців зараз Роттердам і в цьому році, це було б погано”, – стверджує прем’єр.
Володимир Гройсман заявив, що створив робочу групу зі створення енергетичної біржі в Україні.
“Експерти говорять, що це може бути неефективно. Але все ж це буде крок вперед, коли будь-яка країна, прогнозуючи споживання вугілля, зможе запропонувати Україні своє вугілля”, – вважає Гройсман.
“Я б хотів прив’язатися до української біржі, щоб не Насалик і Дмитро Вовк формували ціни вручну”, – резюмував прем’єр.
Як відомо, у березні 2016 року Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.
Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою “вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну”.
Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне “Центренерго”, стали продавати електроенергію дорожче.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас