НБУ пропонує пустити з молотка акції Приватбанку, Ощадбанку та Укргазбанку - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пропонує пустити з молотка акції Приватбанку, Ощадбанку та Укргазбанку - ЗМІ

Фондовий ринок
2745
Національний банк України пропонує уряду вже до кінця 2018 року повністю продати Укргазбанк, а також по 20% акцій Ощадбанку та Приватбанку.
Про це йдеться у підготовленій Нацбанком Стратегії розвитку держбанків в рамках комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року.
При цьому Національний банк пропонує відмовитися від ідеї приватизації Укрексімбанку. 100% його акцій повинні залишитися у держави, а сам банк повинен стати спеціалізованим корпоративним – з акцентом на експортно-імпортних операціях та кредитуванні українських компаній, що працюють за кордоном. Банк повинен відмовитися від роздрібного бізнесу і “передати” його в інші банки, як і більшість своїх відділень.
НБУ пропонує до кінця 2017 року провести передпродажну підготовку Укргазбанку. “Продаж 100% частки стратегічному інвестору до кінця 2018 року”, – йдеться в рекомендаціях НБУ.
Одночасно з повною приватизацією Укргазбанку до кінця 2018 року має відбутися продаж однієї з МФО 20% акцій Ощадбанку. Конкурувати за інвесторів буде і Приватбанк – йому теж пропонують продати 20% акцій до кінця наступного року.
Наступний дедлайн в процесі роздержавлення – кінець 2020 року, коли держава повністю вийде з Ощадбанку. “Орієнтація на IPO або продаж потенційному інвестору в розмірі 100% до кінця 2020 року”, – рекомендує НБУ.
Приватбанк будуть продавати не так швидко: до кінця 2020 року буде проведено IPO акцій банку за умови збереження у держави 50% + 1 акція. Повний вихід держави з капіталу найбільшого українського банку заплановано на “довгострокову перспективу”.
Раніше повідомлялося, що європейський банк реконструкції і розвитку планує стати одним з акціонерів державного Ощадбанку, а також не виключає придбання міноритарного пакету Укргазбанку.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас