Рівні права і причини для звільнення: подробиці нового Трудового кодексу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівні права і причини для звільнення: подробиці нового Трудового кодексу

Казна та Політика
2360
Верховна Рада України може розглянути і затвердити нову редакцію Трудового кодексу вже до кінця нинішньої сесії – до липня 2017 року.
Головні зміни до Трудового кодексу такі:
*При прийомі на роботу обов’язковим стане укладення письмового трудового договору між роботодавцем і працівником. Зараз це відбувається за згодою обох сторін.
  • Вагітні жінки не проходитимуть випробувальний термін при прийомі на роботу.
  • Причиною звільнення співробітника може стати розголошення службової таємниці, грубе порушення правил техніки безпеки, недостатня кваліфікація. Зараз начальник може звільнити співробітника лише за пияцтво, прогули і злодійство.
  • Трудовий тиждень не перевищуватиме 40 робочих годин, а при шкідливих умовах виробництва – 36 годин. За письмової згоди працівника кількість годин може бути збільшена до 44. У цьому випадку за кожну годину понаднормової роботи співробітнику платитимуть втричі більше. Зараз понаднормовий тариф – вдвічі вищий, ніж звичайно. При необхідності працювати з 22:00 до 6:00 оплата робочого часу зросте на 30% (зараз – на 20%).
  • Вводиться поняття гнучкого графіка і можливості роботи на дому. Іншими словами, відпрацьований час фіксуватиметься, але основним критерієм при таких умовах стане якісне виконання роботи в строк.
  • Чоловіки і жінки з рівним досвідом роботи і аналогічними обов’язками отримуватимуть однакові зарплати. Зараз це питання не регламентується.
Керівникам дозволять стежити за співробітниками за допомогою відеокамер.
При цьому працівники повинні бути попереджені про це, а камери забороняється встановлювати в приміщеннях, де відеоспостереження може принизити гідність людини. Наприклад, у вбиральні. Зараз можливість відеоспостереження не прописана в Трудовому кодексі.
  • Щорічну відпустку збільшать з 24 до 28 днів. Обідня перерва теж буде регламентована – не менш 30 хвилин, але не більше двох годин. У новому проекті прописано, що працівник має право на короткі перерви протягом дня.
  • Розмір вихідної допомоги працівника в разі скорочення буде збільшений. Сума залежить від стажу співробітника.
Автори законопроекту кажуть, що новий кодекс може набути чинності 1 січня 2018 року.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас