Підвищити пенсії та зобов'язати всіх українців декларувати доходи: плани влади до 2020 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищити пенсії та зобов'язати всіх українців декларувати доходи: плани влади до 2020

Казна та Політика
753
Кабмін затвердив план розвитку країни, розрахований на найближчі три роки, а також список пріоритетних дій на поточний, 2017 рік. Основним своїм завданням уряд вважає досягнення сталого економічного зростання та розвиток оборони.
ПЛАН НА 2017
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що вже 1 жовтня Кабмін “якісно” підвищить пенсії. Яким буде це зростання, поки що не відомо, але Гройсман підкреслив, що підвищення торкнеться всіх українських пенсіонерів. Він також заявив, що до кінця 2017-го уряд підготує законопроект про декларування доходів і видатків усіх українців. Відповідний документ будуть готувати Мінфін, ДФС, Нацбанк, НАБУ і НАЗК. Нагадаємо, що раніше в Мінфіні вже підтримували загальне декларування, яке хочуть запустити після реформи ДФС.
Крім того, найближчим часом прем’єр пообіцяв “сюрприз” в рамках земельної реформи. Нагадаємо, що одним з головних її завдань є скасування мораторію на продаж сільгоспземель.
“Ми запропонуємо абсолютно якісну модель обігу землі. Не в інтересах великих холдингів або іноземних інвесторів, а в інтересах теперішнього українського громадянина”, — підкреслив Гройсман, пообіцявши завершити реформу до 2020 року.
ТРИ РОКИ
У середньостроковому плані на три роки уряд в першу чергу хоче домогтися стійкого економічного зростання на 4-5% ВВП на рік. При цьому чиновники хочуть зменшити щорічний дефіцит держбюджету до 2,1% ВВП (зараз максимальний дефіцит становить 3,1%). Для цього Кабмін планує спростити процедуру збору податків і передати низку функцій Держфіскальної служби в Мінфін. Зокрема, мова йде про створення фінансової поліції і скорочення контролюючих органів з більш ніж 50 тис. працівників всього до 3,5 тис. осіб. В уряді очікують, що це допоможе Україні піднятися у світовому рейтингу ведення бізнесу з 80-го на 30-е місце, а також збільшити кількість зовнішніх інвестицій до 460 млрд грн на рік.
У найближчі три роки залишиться у пріоритетах українського керівництва і боротьба з корупцією. Гройсман ставить перед собою мету підняти Україну з 131-го місця в рейтингу сприйняття корупції до 50-го (всього рейтинг налічує 176 позицій). Для цього хочуть посилити контроль за фінансуванням політичних партій і обмежити вплив приватного капіталу на них. Крім того, до державних виконавців судових рішень додадуть приватних (нагадаємо, що сьогодні в Україні йде навчання приватних судових виконавців, а відповідний закон був прийнятий ще минулої осені). Нарешті, Кабмін суворо регламентував кількість грошей, які потрібно виділяти в майбутньому на оборону і національну безпеку. Ця сума не повинна бути нижче 5% ВВП (115-120 млрд грн).
А ось перепис населення вирішили провести раніше. Відповідно до пріоритетного плану, перерахувати українців хотіли в 2020 році, однак українські вчені і соціологи запропонували зробити це вже у наступному році. На думку голови Мінсоцполітики Андрія Реви, це дозволить краще планувати бюджетні показники. Гройсман в свою чергу пообіцяв окремо обговорити це питання. Нагадаємо, на думку експертів, перепис населення може обійтися в кілька сотень мільйонів гривень.
Експерти: ризик помилкових цілей
Економіст “CASE-Україна” Володимир Дубровський зазначає, що сьогодні дуже важливий діалог навколо створення служби фінансових розслідувань, яка замінить податкову міліцію.
“Якщо вдасться її створити незалежною, це покращить інвестиційну привабливість і теоретично дозволить досягти намічених Кабміном цілей, — говорить він. — А от курс на поліпшення позицій України в рейтингу легкості ведення бізнесу — помилкова мета. Ми за останній час вже піднялися з 130-го на 80-е місце. І що, хіба наші бізнесмени задоволені легкістю ведення бізнесу? Отже це суто демонстративний індикатор, що не відображає реальних проблем”. Експерт зазначає, що перш за все в країні потрібно знизити вартість ведення бізнесу і змінити правила оподаткування.
В свою чергу, економічний аналітик Олександр Охріменко вважає, що прописані в планах норми цілком реально втілити в життя, головне — не обмежуватися одними деклараціями. “Планів можна скласти скільки завгодно, але питання — в їх реалізації. Більшість із заявлених на вчорашньому засіданні пунктів були прописані і в плані пріоритетів Кабміну на 2016 рік. Це податкова реформа, земельна реформа, створення служби фінансових розслідувань, підвищення пенсій. Але поки що з цього зроблено мало”, — резюмує він.
Ілля Требор
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас