Валюта в квітні буде спокійна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюта в квітні буде спокійна

Валюта
552
В рамках щомісячного валютного огляду Finance.UA знову звернувся за думкою ринку щодо курсу валют”:http://finance.ua/ru/currency. Цього разу опитані спікери описали свої прогнози щодо курсу на поточний місяць квітень. Експерти відзначають, що валютний ринок буде спокійний.
Коментує Олексій Блінов, головний економіст Альфа-Банку Україна
Ми не очікуємо сильних коливань на валютному ринку у квітні. З точки зору сезонності зовнішньої торгівлі квітень є спокійним місяцем з невисокими обсягами імпорту. Нещодавня зупинка низки експортно орієнтованих виробничих потужностей з точки зору експортної виручки компенсується підтримкою досить високих цін на продукцію гірничо-металургійного комплексу.
Після великого платежу на початку березня в найближчі місяці не очікується значних виплат по зовнішньому державному боргу, що сприятиме стабільності золотовалютних резервів.
Хоча за підсумками березня міжнародні резерви України помітно знизяться, у квітні вони повинні не тільки повернути втрачене, але і помітно зрости до лютого завдяки відновленню донорської підтримки.
Рішення щодо виділення Україні чергового траншу кредиту МВФ саме по собі мало вплине на ринок, але сформує поліпшення тла для подальших подій. Приміром, цілком ймовірно, що у квітні НБУ трохи знизить облікову ставку. Джерелом невеликих коливань обмінного курсу може стати чергове велике разове відшкодування ПДВ українським підприємствам з Держбюджету (таке траплялося за останні місяці неодноразово). Очікуваний діапазон коливань курсу в квітні 26,70-27,25 грн/долар.
Коментує Олег Курінний, директор казначейства Банку Кредит Дніпро
Враховуючи, що весна-літо традиційно залишається для гривні найбільш сприятливим періодом, ми прогнозуємо, що в квітні ринок збереже стабільність. Міжбанк буде перебувати в рівновазі біля позначки 27,00 грн за дол. Готівковий ринок традиційно буде рухатися пропорційно з різницею в +0,5-1 грн.
З позитивних факторів для курсу нацвалюти залишається закінчення опалювального сезону, а отже, зниження попиту на валюту для імпорту енергоресурсів.
В той час як у агровиробників проходить посівна кампанія і їх активність на валютному ринку – не на піку, найбільш насичений бізнес-сезон зараз саме починається у представників другої за розміром експортної галузі нашої країни – металургії.
Активність металургійних компаній зростає в теплу пору року. Відповідно, у цей період збільшуються і надходження валюти від цих компаній на український ринок.
Разом з тим, ми розуміємо, що у зв’язку з ситуацією із захопленими українськими підприємствами на сході ці надходження будуть дещо меншими. Тому розраховувати на серйозне переважання пропозиції над попитом не варто. Купівля та продаж будуть врівноважені і збережуть позиції гривні в нинішніх межах.
Також серед можливих позитивних факторів, здатних вплинути на курс – поповнення золотовалютних резервів України за рахунок кредитного траншу МВФ, звичайно, за умови, що програма розширеного співробітництва буде продовжена.
Коментує Микита Мишаков, головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках АТ “ОТП Банк”
Внаслідок появи новин про введення санкцій по відношенню до банків з російським держкапіталом, остаточно оформленої блокади торгівлі з ОРДЛО та небажання МВФ розглядати питання про надання чергового траншу, валютні надходження в країну скоротилися, а покупці перестали відкладати значну купівлю валюти в довгий ящик.
Завдяки активності аграріїв, які змушені заводити і продавати валютну виручку для забезпечення проведення сезонних робіт, різкого падіння гривні вдається уникнути.
Однак із завершенням посівної кампанії тиск на курс може значно посилитися. Волатильність ринку можуть посилити і нові негативні новини, послуживши приводом для тимчасового зростання курсу долара.
Якщо говорити про очікування і конкретні рівні, то можна відзначити, що аграрії продовжують активно працювати, у імпортерів відносно «низький сезон», а НБУ продовжує брати участь в роботі ринку епізодичними інтервенціями (за допомогою аукціонів або через механізм запиту кращого курсу), що, швидше за все, не дасть ринку вийти за діапазон 26,80-27.40.
Підготувала Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас