Джон Харді: Одним з головних чинників нової світової кризи стане долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джон Харді: Одним з головних чинників нової світової кризи стане долар

Світ
2772
Відцентрові процеси в країнах Євросоюзу, невдалі «реформи Трампа», вихід Великої Британії з ЄС, і кризові явища в економіці Китаю можуть стати причиною чергової валютної кризи у світі.
Про це, а також про економічну ситуацію в Україні, криптовалюти і багато іншого бізнес-порталу Finance.UA розповіли експерти Saxo Bank: голова відділу стратегій на валютному ринку Джон Харді і менеджер рахунків для високо заможних клієнтів Saxo Bank Фелікс Інденбаум.
Зазначимо, що Джон Харді є одним з визнаних експертів із стратегії і аналізу валютного ринку. Харді отримав кілька нагород за свою роботу і в 2015 р. був названий найуспішнішим провісником на 12-місячний термін з 30 постійних авторів журналу FX Week. Його колонка, присвячена валютному ринку, часто цитується, а сам він є постійним гостем і коментатором на телебаченні, включаючи CNBC і Bloomberg.
Фелікс Інденбаум – колишній скарбничій Укрсоцбанку, зараз живе і працює на Кіпрі.
Чому став можливим «брексіт»
Джон Харді: Вибори в США, в яких перемогу здобув Трамп, і вихід Великобританії зі складу Євросоюзу, стали можливі через посилення процесів розшарування в суспільстві, де багаті стають багатшими, а бідні – ще біднішими.
Оскільки процентні ставки низькі, то і податки від отриманих відсотків невеликі. Оподаткування капіталу знижується, а податки на доходи громадян збільшуються, що і спричинило масові невдоволення чинною владою в США і країнах ЄС. Великобританія не погодилася зі стратегією подолання кризи довіри до влади, запропонованою Євросоюзом, що в результаті і стало причиною виходу Великобританії з ЄС.

Джон Харді
Крім того, технологічна революція у світі вже зараз знижує кількість робочих місць і найближчим часом може стати причиною зниження рівня зайнятості та зростання безробіття. Працівники середньо- і низькокваліфікованої праці витісняються з причини автоматизації виробництв і застосування роботів, причому все це стає все більш поширеним явищем. Таке становище може призвести до довгострокового структурного безробіття у багатьох галузях, що призведе до ще більшого розшарування в суспільстві і ще більших протестних настроів.
В Україні розшарування в суспільстві ще більш сильне, ніж в ЄС або США. Тому потрібно встановити обмежувачі на безконтрольне накопичення капіталу окремими особами. Хоча на практиці зробити це складно через високий рівень корупції і нерозуміння влади, яку небезпеку для країни несе велике розшарування суспільства.
Одним з «стимуляторів» для проведення реформ можуть стати дії міжнародних фінансових організацій, які працюють з Україною, зокрема МВФ.
Про зміцнення долара
Джон Харді: На мою думку, американська валюта ще деякий час буде зміцнюватися.
Зростання долара цілком може продовжитися до паритету з євро, і більше. Якщо з’явиться економічний ефект від політики Трампа і поглибиться криза в країнах ЄС, наприклад в Італії, Греції чи Португалії.
Посилення європейської кризи може призвести до зниження євро до рівня 0,85 по відношенню до долара. Але це не офіційний прогноз (сміється — ред.).
Про перспективи юаня
Джон Харді: Китайська економіка переживає не найкращі часи. У Китаї багато структурних проблем, зростає інфляція, що чинить тиск і сприяє подальшій девальвації юаня.
Очікується повільна і поступова девальвація китайської валюти, оскільки швидке зниження вартості юаня зараз невигідно нікому.
Завдання уряду – усунути «піраміди», збудовані в фінансовому та будівельному секторі, які можуть спровокувати потужну кризу в економіці.
Юань не стане альтернативою долару або євро доти, доки економіка в Китаї буде залишатися закритою. Для переходу юаня в статус нової резервної валюти потрібно реформувати економіку та фінансовий сектор, перетворити юань на повністю конвертовану валюту, відмовитися від державного контролю над валютним курсом. Поки що, з низки причин, юань не може претендувати на статус світової резервної валюти.
Про зміцнення рубля
Джон Харді: З початку року рубль є однією з найбільш зростаючих валют. Зміцнення рубля російським Центробанком проводиться з метою залучення зовнішніх інвестицій на фінансовий ринок і підвищення інтересу до рублевих активів. По суті, мова йде не про стимулювання реального сектору, а лише про підвищення припливу валюти в країну.
Зараз у світі спостерігається великий попит на високоприбуткові інструменти ринків, тому іноземних інвесторів вкладення в рублеві активи приваблюють більш високою процентною ставкою і зростанням рубля по відношенню до інших валют. Саме тому рубль так сильно зміцнився.
Російський рубль зараз близький до максимуму зміцнення, надалі великого зростання російської валюти не передбачається.
Про перспективи криптовалют
Джон Харді: Сама технологія, на якій побудований обіг криптовалют, дуже цікава і перспективна. Але цей процес потребує завершення, потрібно вийти на рівень повної довіри до криптовалют, коли більшість інвесторів будуть їм довіряти, і не побоюватися, що це чергова мильна бульбашка.
Ринок криптовалют – близько 20 млрд доларів, це дуже мало. А великий ринок криптовалют може з’явитися лише з приходом довіри з боку інвесторів.
Питання довіри до криптовалют – це питання тривалого часу. Довіра виникне тоді, коли учасниками цієї системи стануть великі фінансові організації або консорціум банків.
Також, для зниження ризику інвестора, повинен з’явитися зрозумілий механізм керованості в системі обігу криптовалют.
Про вплив політичного хаосу на фінансовий ринок
Джон Харді: Вибори Президентом США Трампа мали позитивний вплив на курс долара. Бізнес і великі гравці вважали, що дії Трампа зможуть «оживити» американську економіку, створити умови для її зростання і підвищення конкурентоспроможності. А «пожвавлення» економіки призведе до зміцнення долара і зростання фондового ринку.
Однак жодна з обіцяних Трампом реформ поки що не проведена. І оптимізм, що з’явився на американських ринках, якщо нічого не зміниться, може скоро закінчитися.
Разом з тим рішення про «брексіт» зробило сильний негативний вплив на британську валюту. Так дешево фунт не оцінювався навіть у період валютної кризи 2008-2009 років. Короткостроковий і середньостроковий ефект від виходу Великобританії з ЄС буде негативним.
Що стосується єврозони, то політична криза там ще не завершена, передчасно думати, що найближчим часом євро чекає стійке зростання по відношенню до долара та інших валют.
Про можливу нову світову кризу
Джон Харді: Одним з головних чинників нової світової кризи, на нашу думку, стане долар. Як показала криза 2008 року, політика кількісного пом’якшення вже не є ефективним механізмом для подолання кризових явищ в економіці.
Тому може виникнути необхідність нової світової валютної угоди, аналогічної Бреттон-Вудській.

Довідка Finance.UA:

Бреттон-Вудська угода – міжнародна система організації грошових відносин і торговельних розрахунків, встановлена в результаті Бреттон-Вудської конференції, що проходила з 1 по 22 липня 1944 року. Змінила фінансову систему, засновану на «золотому стандарті». Названа від імені курорту Бреттон-Вудс (англ.Bretton Woods) в штаті Нью-Гемпшир, США. Конференція започаткувала такі організації, як Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) і Міжнародний валютний фонд (МВФ). Долар США став одним з видів світових грошей поряд із золотом.
В 1971-1978 роках Бреттон-Вудську систему змінила Ямайська валютна система, заснована на вільній торгівлі валютою (вільній конвертації валют).
Мета глобального монетарного рішення – усунути накопичені перекоси в світовій фінансовій системі.
Зараз світова економіка має сильну залежність від долара, і будь-які негативи, пов’язані з доларом як світовою валютою, будь-які непродумані дії ФРС, створюють сильний негативний ефект в інших країнах, підриваючи їхню економіку. Особливо це стосується країн, що розвиваються.
Новою світовою резервною валютою може виступити SDR (спеціальні права запозичення), які емітує МВФ.
Про кроки для залучення інвестицій в Україну
Фелікс Інденбаум: Для зростання довіри інвесторів і стабільного притоку інвестицій в Україну, на мій погляд, потрібно:
  • Забезпечення захисту прав інвесторів на рівні судової системи і правоохоронних органів;
  • Відновлення монополії держави на насильство (відповідальність);
  • Створення сприятливого податкового клімату для інвесторів;
  • Створення інвестиційного клімату в тих галузях, які вже сьогодні показують себе конкурентоспроможними.
Державі потрібно докласти зусиль для розвитку фінансового ринку, випустити пакети акцій державних банків і підприємств, і розмістити їх для обігу на фондовій біржі. Створити умови для формування повноцінного ринку капіталу.
Джон Харді: Одним з головних чинників нової світової кризи стане долар
У депозитів повинна з’явитися повноцінна альтернатива, це буде стимулювати приплив інвестицій, як внутрішніх, так і зовнішніх.
Наступний крок – розвиток інститутів спільного інвестування, недержавних пенсійних фондів.
Важливо, щоб іноземний інвестор почувався захищеним, мав можливість просто увійти на український ринок і так само просто з нього вийти.
Про систему управління
Фелікс Інденбаум: Державна система управління в Україні має формуватися за принципом простоти й ефективності. І якщо ще кілька років тому здавалося, що через 2-3 роки така система буде створена, то зараз, виходячи з існуючих реалій, такої впевненості немає.
Є позитивні зміни в одних аспектах, але вони нівелюються негативними моментами в інших.
Про стан капіталу олігархів в Україні
Фелікс Інденбаум: Неконтрольовані Україною території Донбасу відкрили величезні можливості для контрабанди, безконтрольних товарних і грошових потоків. Також були відкриті нові шляхи для отримання нелегальних доходів. На цьому зараз намагаються заробити деякі представники бізнесу та олігархи.
При цьому втрати олігархів від втрати активів і зниження їх капіталізації набагато більші, ніж вони заробили на нелегальних потоках на окупованих територіях.
Якщо б вдалося не допустити війну на сході, олігархи були б значно багатшими, ніж є зараз.
У багатому, стабільному і процвітаючому суспільстві значно більше можливостей для збільшення доходів та забезпечення майбутніх успіхів для себе і свого бізнесу.
Про гривню
Джон Харді: Стабільність і стійкість гривні значною мірою залежить від впевненості у власній економіці. Останнім часом гривня виглядає досить стійко.
Давайте порівняємо, у США процентні ставки менше ніж 1%, а в Україні – 14%, інвесторам привабливо вкладати гроші в активи з високою прибутковістю за умови, що не буде великої девальвації національної валюти.
Іноземні інвестори зараз готові інвестувати в ризикові активи. Щоб стимулювати приплив інвестицій в країну, НБУ потрібно стримувати девальвацію гривні і підтримувати процентні ставки на рівні, більш високому, ніж в інших країнах.
Якщо на фінансових ринках буде переважати інтерес інвесторів до ризику, приплив валюти в країну буде більшим, а курс більш стабільним.
Про дії НБУ
Фелікс Інденбаум: В процесі очищення банківської системи не було єдиного підходу до всіх банків, деякі банки отримували поблажки і преференції, деякі закривалися жорстко і без варіантів, навіть якщо для закриття не було серйозних підстав.
Проблема ще й у тому, що при закритті банків НБУ використовував ручний підхід і неоднакові вимоги до різних банків в одній і тій самій ситуації, це факт.
Щодо вимог НБУ про підвищення капіталу банків – немає впевненості, що такий крок призведе до підвищення ефективності банківської системи. Банки потрібно оцінювати не за розміром капіталу, а за рівнем ефективності.
З позитиву – поступові кроки у бік валютної лібералізації. Зараз необхідно чітко визначити єдиний підхід Нацбанку і податкової служби щодо їхнього ставлення до рахунків, відкритих у зарубіжних банках.
На нашу думку, українці мають право вибирати, в якому банку тримати гроші. Не секрет, що довіра українським банкам несе високий рівень ризику.
Про українські банки і націоналізацію Приватбанку
Фелікс Інденбаум: Націоналізація Приватбанку – це крок вимушений, але необхідний, оскільки стояло питання збереження всієї банківської системи. Можливо, цей крок був запізнілий, проводити націоналізацію потрібно було значно раніше.
Зараз можна з упевненістю сказати, що націоналізація пройшла гладко, не було негативних ефектів на валютному ринку, і є позитивний вплив на всю банківську систему. Можна сказати, що Міністерство фінансів і Національний банк у цьому питанні спрацювали якісно.
Глобально очищення банківського сектору завершене. Тепер важливо створити економічні умови, щоб банки могли заробляти. У банків зараз не багато способів заробляти дохід, хороших позичальників мало, а всіх інших кредитувати дуже ризиковано. Банки залучають гроші під високий відсоток, а вкладати їх нема куди.
Оскільки держава через державні банки по суті контролює банківську систему, саме державні банки і стануть локомотивом зниження депозитних ставок.
Про вигідні інструменти для інвестицій
Джон Харді: У довгостроковій перспективі хороший інструмент для збереження заощаджень – придбання акцій.
При девальвації долара процентний дохід за депозитами стає негативним, тому потрібно інвестувати в інструменти, дохід за якими коригується з рівнем інфляції.
Крім того, за акціями стоять реальні активи компаній, які мають певну вартість.
Також при низьких процентних ставках для довгострокового інвестора можуть бути цікаві вкладення в золото і дорогоцінні метали. Частину свого портфеля, на мій погляд, є сенс тримати в золоті.
Розмовляли: Петро Таранюк, Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас