Денис Шкіптан: Колектори в Україні. Про права та обов'язки українців і «вибивал» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Денис Шкіптан: Колектори в Україні. Про права та обов'язки українців і «вибивал»

Особисті фінанси
10784
Періодична економічна нестабільність, високі ставки за кредитами, низька фінансова грамотність українців і недосконалість законодавчої бази – все це призвело до формування сьогоднішньої ситуації з колекторським бізнесом в Україні. Звичайно, боржники незадоволені їхніми методами роботи – так як же має бути за законом?
Почну з того, що профільного закону про колекторський бізнес в Україні, який вже давно назрів – все ще немає. Це означає, що деякі моменти так і залишаються неврегульованими, а інші права та обов’язки сторін зазначені у великій кількості інших законодавчих актів – Конституція, Цивільний кодекс, Господарський кодекс, Закон про банки і банківську діяльність та ін.
Втім, самі колекторські компанії, намагаючись “втихомирити” своїх колег і відбілити імідж галузі в очах суспільства, в 2009 створили Кодекс етики колектора. Звичайно ж, через відсутність статусу офіційного нормативно-правового документа далеко не всі учасники ринку дотримуються його у своїй роботі.
Насправді, така відсутність законодавчої бази сильно грає на руку позичальникам. Тому, якщо все робити правильно, поле для маневру у колекторів буде не таким великим.
Як правило, українці стикаються з «софт колекшн», тобто м’яким поверненням боргів. Це – дзвінки і листи з нагадуванням про те, що був пропущений платіж за кредитом. Досить часто сам банк здійснює таку роботу, маючи окремий департамент у своєму складі.
Насправді, на цьому законні методи роботи колекторів закінчуються. Як тільки колекторська компанія або кредитор самостійно починають здійснювати інші дії – відразу сміливо звертайтеся в поліцію.
Наприклад, кредитори не можуть розголошувати дані про заборгованості третім особам – друзям, родичам, роботодавцеві. Якщо це сталося – колекторам загрожує відповідальність згідно зі ст. 182 Кримінального кодексу.
Таке правопорушення карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.
Якщо ж Вас залякують по телефону, або особисто провідують – це можна кваліфікувати як ст. 129 КК. Такі дії караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років.
Також дії можуть бути класифіковані статтею 355 КК – примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань. Карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.
Ст. 189 – вимагання. Караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.
Алгоритм дій при надходженні дзвінка від колекторів простий:
1. Попросити представитися людину, спитати, яку компанію вона представляє і на якій підставі дзвонить.
2. Попередити, що дзвінок записується. Дуже часто вже після виконання цих пунктів колектори розуміють, що мають справу з юридично підкованою людиною і поводяться відповідно.
3. Якщо колектор відмовляється виконати пункт перший, сміливо закінчуйте розмову. При повторному такому зверненні кажіть, що будете писати заяву в поліцію і прокуратуру.
4. Якщо кредит був проданий іншій компанії, перевірте договір, чи є там такий пункт. Якщо ні – будь-які дії є незаконними (ст. 512 Цивільного кодексу).
5. Попросіть направити всі «питання» в письмовому вигляді і повідомте, що таким самим чином будете надавати відповіді.
Але не треба просто намагатися ховатися від банку в разі проблем з погашенням кредиту. Для початку повідомте про це банк, домовтеся про реструктуризацію. Адже борг у будь-якому разі доведеться погашати.
Навіть якщо Ви «вгамуєте» колекторів, банк невдовзі подасть в суд, виграє справу і борг буде стягнуто вже за допомогою виконавчої служби строго в рамках закону.
Денис Шкіптан, адвокат, старший партнер юридичної фірми “Правовест”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас